Uniper обяви, че ще закупи 35% от необходимите обеми газ,

...
Uniper обяви, че ще закупи 35% от необходимите обеми газ,
Коментари Харесай

Германия си осигурява втечнен газ на фона на заканите на Русия за покачване на цените

Uniper разгласи, че ще закупи 35% от нужните размери газ, до момента в който RWE и EnBW/VNG ще допринесат надлежно с 35% и 30% Според " Газпром " цените могат да надвишават 4000 $ за 1000 куб. метра тази зима Плаващите терминали са планувани като краткотрайна мярка, до момента в който Германия построи непрекъснати газови терминали
Германия подписа съглашение с огромни вносители да поддържат изцяло снабдени два плаващи терминала за полутечен природен газ (LNG) от тази зима в опит да понижи зависимостта си от съветските доставки. Москва предизвести, че рекордните цени на суровината могат да продължат да се повишават с още 60% до края на годината.

Русия е главен фактор за продължаващата енергийна рецесия в Европа, която се задълбочи след нашествието на Москва в Украйна в края на февруари. Преди войната Москва осигуряваше към 40% от газовите потребности на Европа, само че понижи доставките по " Северен поток 1 ", като се оправда с проблеми с оборудването, които са резултат на ограничавания достъп на съветските компании до аварийни елементи. Според Берлин обаче задачата на Кремъл е да изнудва Европа.

Реклама
С оглед на евентуални закани Русия изцяло да спред към този момент понижените доставки по " Северен поток 1 ", Германия, която е най-зависимата от от съветския газ европейска стопанска система, към този момент търси различни снабдители и се приготвя за ограничавания, в случай че такива бъдат нужни, написа Reuters.

Съгласно меморандума за съгласие с немската компания за комунални услуги - Uniper, два плаващи терминала за предпазване и регазификация в Брунсбютел и Вилхелмшафен ще бъдат захранвани от тази зима до март 2024 година Другите снабдители ще бъдат RWE и EnBW/VNG. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек сподели, че това е част от напъните на страната да се оправи с изнудването на Владимир Путин, като се чака това да подкрепи на Германия да построи постоянна и устойчива енергийна инфраструктура.

Плаващите терминали са планувани като краткотрайна мярка, до момента в който Германия построи непрекъснати газови терминали - такива, които ще служат за приемане на газ от целия свят, заменяйки съветския, доставян по " Северен поток 1 ".
Заканата на " Газпром "
Енергийната рецесия може да се утежни през зимата, което да докара до ново повишаване на природния газ, който в този момент коства 226 евро на мегаватчас при към 46 евро година по-рано. Руският газов монополист " Газпром " се трансформира в енергийното оръжие на Москва против Европа. В началото на предходната седмица от компанията предвидиха, че цените могат да се покачат с 60% от актуалните равнища. А пострадалите от новото повишаване ще бъдат европейските консуматори. Според " Газпром " цените могат да надвишават 4000 $ за 1000 куб. метра тази зима, по отношение на сегашните 2500 $.
Реклама
Първият удар беше усетен от Uniper, която заради понижени доставките и високи цени се трансформира, трябваше да бъде избавена от държавното управление от банкрут и получи финансиране от 15 милиарда евро.

Преди рецесията Германия полуваше огромна част от газа си от Русия посредством газопровода " Северен поток 1 ". Според данни от Reuters по тръбопровода са доставяни 55 милиарда куб. метра годишно за Германия и други страни, само че в този момент работният му потенциал е 20%.

Москва упреква за понижените доставки забавените поправки заради наказания или дефектно съоръжение.
Има решение на казуса
Но решение за казуса на Германия към този момент съществува. Норвегия все още покрива 30% от немските енергийни нужни съгласно вестник Zeit. Въпреки че износът не е повишен доста - едвам 6%, норвежкият министър председател е декларирал, че страната му ще приоритизира компенсирането на европейските страни пред петролните си ползи. Освен доставките от Норвегия, употребявайки двата терминала до Брунсбютел и Вилхелмшафен, Германия ще може да получава до 12.5 милиарда куб. метра полутечен природен газ годишно, което се равнява на към 13% от потреблението в страната през 2021 година, съгласно данни на изследователската компания Enerdata.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР