Уникредит Булбанк планира да разпредели 313.8 млн. лв., което е

...
Уникредит Булбанк планира да разпредели 313.8 млн. лв., което е
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк планира да разпредели над 300 млн. лв. дивидент

Уникредит Булбанк възнамерява да разпредели 313.8 млн. лева, което е цялата ѝ облага за предходната година, като дял за акционерите. Това излиза наяве от поканата за общо заседание, което би трябвало да се организира на 7 април.

Решението към момента не е несъмнено, защото предстои и на регулаторно утвърждение. През февруари Българска народна банка анулира възбраната за разпределение на дивиденти, която беше въвела при започване на коронавирус пандемията, с цел да консервира капитала в системата. Същевременно обаче от централната банка оповестиха, че ще изискват от банките " да показват проекти за систематизиране, които ще бъдат предмет на надзорния разговор ".
Голям, само че не рекорден
Планираният дял е величествен на фона на българския корпоративен пейзаж и ще бъде измежду най-големите, разпределяни от локални компании и институции. Той обаче не е рекорден. Самата Уникредит Булбанк сходно разпредели и цялата си облага за 2018 година, която тогава възлизаше на 430 млн. лева Освен това малко по-голяма сума е разпределяна и от ДСК за 2015 година - 320 млн. лева

Уникредит Булбанк регулярно разпределя дивиденти, като сумарно за интервала 2014 - 2018 година те доближиха над 1.2 милиарда лева За 2019 година също имаше проекти за 297.6 млн. лева (70% от печалбата), само че те бяха блокирани от коронавирус възбраната на Българска народна банка. Така в този момент действително банката се завръща към практиката си. Тя е измежду тези, които оперират със значителен остатък на капитал, тъй че не би трябвало да срещне значителен проблем с приемането на утвърждение.
Реклама
Ако то бъде получено, съвсем цялата сума ще отиде за италианската Unicredit S.p.A, която е притежател на близо 99.5% от капитала. Има и голям брой миноритарни акционери, които ще могат да получат по близо 1.1 лева за акция.
Първа в редицата
Засега другите водещи банки в страната или още не са свикали общи събрания или от поканите не излиза наяве дали и какъв дял се възнамерява.

Като цяло до 2019 година процедура да разпределят постоянно дивиденти имаха едвам няколко институции с задгранична благосъстоятелност (ДСК, ОББ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Алианц банк), както и държавната ББР. Тя обаче последните две години е на загуба. Някои от банките с по-голям финансов остатък биха могли да изискат да разпределят и облаги от предходните години.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР