Уникално за България споразумение бе подписано днес между Групата на

...
Уникално за България споразумение бе подписано днес между Групата на
Коментари Харесай

1,2 млрд. лв. от ЕИБ и Уникредит Булбанк за малкия бизнес

Уникално за България съглашение бе подписано през днешния ден сред Групата на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ и УниКредит Булбанк. Благодарение на него ще бъдат обезпечени над 630 млн. евро /1,2 милиарда лева/ за заеми при облекчени условия за дребни и междинни предприятия /МСП/ в България.

Договорът е за гаранция под формата на синтетична секюритизация, покриваща първи по ред загуби на структурирано портфолио от заеми към МСП и сдружения със междинна капитализация, отпуснати от УниКредит Булбанк. Стойността на гаранцията възлиза на 90 млн. евро за портфейл в размер на 1 милиарда евро. 
-->
Това е първата синтетична секюритизация на Групата на Европейска инвестиционна банка в България и първата секюритизация с присъединяване на банка УниКредит в Централна и Източна Европа. Операцията се реализира с поддръжката на Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), който е част от пакета с ограничения на Европейския съюз в отговор на КОВИД-19 в размер на 540 милиарда евро.



Договорът разрешава на УниКредит Булбанк да обезпечи заеми с по-благоприятни условия за дребни и междинни предприятия, които се възвръщат от отрицателните последствия от пандемията от КОВИД-19 и са изложени на неустойчивост заради събитията в Украйна.

" Това е първо по рода си за България съглашение за секюритизация и за " УниКредит Булбанк " за ЦИЕ ", сподели Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка, по време на церемонията по подписването. " Малките и междинните предприятия са наш фокус и задачата е да улесним достъпа да финансиране за тях и да освободим капитал от 630 млн. евро на банката да работи с компаниите при по-добри условия и по-ниски лихви, както и да обезпечи финансови вложения за бизнеса ", сподели тя.

" Паневропейският гаранционен фонд на Европейска инвестиционна банка беше основан в пика на пандемията и в него вземат участие 22 страни, в това число и България, с общ капитал от 25 милиарда евро и 51 млн. евро от нашата страна. Имаме над 200 млн. лв. гаранции през този фонд и чакаме 1,9 милиарда лв. вложения ", добави още Лиляна Павлова.

По думите й, в по-обща вероятност това ще способства за възстановяване на икономическите и виталните условия за хората в България. " Днес демонстрираме още един път съпричастността на Групата на Европейска инвестиционна банка към развиването на европейските и българските предприятия, а УниКредит още веднъж се потвърди като основен сътрудник в улеснението на достъпа до кредитиране за допустимо максимален брой сдружения ", сподели още Лиляна Павлова.

Цветанка Минчева, ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк съобщи: „ УниКредит Булбанк е водачът в сегмента на корпоративното банкиране. Ние сътворяваме благоприятни условия фирмите в България да осъществят проектите си, а с помощта на дългогодишното ни партньорство с Европейска инвестиционна банка и съглашението, което подписваме през днешния ден, ще можем да предложим още по-добри благоприятни условия за кредитиране. Радваме се, че можем да осигурим скъпа поддръжка за бизнеса в условия на предизвикателна геополитическа конюнктура и повишаваща се цена на финансирането в международен проект.

Предоставянето на свежи средства в поддръжка на дребните и междинни предприятия, които са основен фактор в развиването на българската стопанска система, е виновна задача. За това ние сме извънредно удовлетворени, че дружно имаме опция да подпомогнем достъпа на бизнеса за идната година до над 1,2 милиарда лв. при преференциални условия. Предприятия от разнородни браншове на стопанската система биха могли да се възползват и да подкрепят и разширят своята активност. “

„ Благодарение на тази интервенция с УниКредит Булбанк доста сдружения в България ще могат да влагат в своя напредък и развиване както в средносрочна, по този начин и в дълготрайна вероятност. Европейският гаранционен фонд, мобилизиран в рекордно къси периоди от Групата на Европейска инвестиционна банка след експлоадиране на пандемията, се оказа основен инструмент за обезпечаване на нужната ликвидност на МСП, с цел да се оправят с рецесията ”, съобщи Ален Годар, основен изпълнителен шеф на ЕИФ.

Георги Стоев, началник секюритизации за Северна Европа и ЦИЕ на Европейски капиталов фонд, благодари на екипа на банката за напъните за сключване на съглашението. " Явно сходни съглашения не са резервирани за западни банкови институции. Подписаното през днешния ден съглашение отговоря на най-високите стандарти за качество на услугата ", уточни той. 

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е институцията за дълготрайно кредитиране на Европейския съюз и е благосъстоятелност на страните членки. Банката дава дълготрайно финансиране за обосновани вложения, с цел да способства за реализиране на политическите цели на Европейски Съюз. 

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е основан от Групата на Европейска инвестиционна банка с приноса на България и други страни членки, в поддръжка на  компании, наранени от рецесията от КОВИД-19. Като употребява съвсем 25 милиарда евро под формата на гаранции, ЕГФ дава опция на Европейска инвестиционна банка и ЕИФ бързо да отпускат заеми, гаранции, обезпечени с активи скъпи бумаги, дялов капитал и други финансови принадлежности, предлагани най-вече на дребни и междинни предприятия. Към 17 октомври 2022 година Групата на Европейска инвестиционна банка е одобрила и подписала транзакции на стойност над 200 млн. евро по линия на ЕГФ за България. 

УниКредит е сполучлива паневропейска комерсиална банка, която дава цялостни корпоративни и капиталови банкови услуги на своята необятна и разрастваща се потребителска база посредством изключителната си мрежа в Западна, Централна и Източна Европа.УниКредит предлага както локални, по този начин и интернационалните експертни препоръки на своите клиенти, като им обезпечава скъп достъп до водещи банки на своите 13 съществени пазари посредством европейската си банкова мрежа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Словения. Благодарение на своята интернационална мрежа от представителства и клонове, УниКредит обслужва клиенти в още 16 страни в света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР