Уникалният Роджър Федерер продължава да пише историята на съвременния тенис.

...
Уникалният Роджър Федерер продължава да пише историята на съвременния тенис.
Коментари Харесай

Непоклатим! Федерер с 20-та титла от Шлема

Уникалният Роджър Федерер продължава да написа историята на актуалния тенис. На 36 години и половина швейцарецът стана първият мъж с 20 трофеи от Големия шлем. Преди него достижението са достигали единствено дами. Рекордьорка е австралийката Маргарет Корт с 24, следвана от американката Серена Уилямс (23) и германката Щефи Граф (22).

Маестрото отбрани купата си на откритото състезание на Австралия, като на финала измъкна триумф в пет сета против Марин Чилич (Хърватия) – 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1.
За Федерер това е шести трофей в Мелбърн и по този индикатор той се изравни с водачите Рой Емерсън (Австралия) и Новак Джокович (Сърбия).

„ Толкова съм благополучен, необикновено е! – сподели със сълзи в очите първенецът, който съвсем постоянно и прекомерно въздържан, само че в този момент даде воля на страстите си. – Спечелването на купата е продължение на приказката за мен след невероятната 2017 година! “
Миналия сезон Роджър се върна на корта в Австралия след 6-месечно неявяване и лекуване на контузия. Тогава той се пребори за трофея в колосален петсетов конфликт с Рафаел Надал (Испания). А в този момент до дуела с Чилич не беше изгубил нито сет. Единствено хърватинът съумя да му в
вземе два. Двубоят сред двамата бе повтаряне на финала на „ Уимбълдън “ през предходната година, извоюван още веднъж от Федерер.

„ Благодаря на Марин и го приветствам за невероятния шампионат! “, съобщи кавалерски Маестрото.
И за следващ път разкри специфичното си отношение към Австралия, където преди 18 години открива любовта си в лицето на своята брачна половинка Мирка Вавринец по време на олимпийските игри Сидни 2000.
„ Още тогава разбрах какъв брой обичам Австралия и тениса – продължи Федерер. – Чест е за мен да съм тук и да спечелвам. “

В Мелбърн швейцарецът изигра 30-я си край за Големия шлем и се приближи оптимално до опцията дна 26 години да стане още веднъж №1 в международната класация. Маестрото е и вторият най-възрастен първенец след австралиеца Кен Роузуол, ликувал на Аустралия оупън на 37 години и 62 дни през 1972-а.

От понеделник Федерер резервира второто си място в света, а Чилич ще се изкачи от шесто на трето. Григор Димитров пък стартира седмицата под №4.

„ Невероятно е какво прави Роджър година след година – сподели хърватинът. – Мачът беше сложен. Имах най-малък късмет през петия сет, само че Федерер игра превъзходно. “

Същевременно румънката Симона Халеп, която загуби борбата за трофея в Мелбърн от Каролин Вожняцки (Дания), прекара нощта в болничното заведение. Бившата №1 била подложена на процедури за възобновяване от дехидратация. Финалът се игра близо 3 часа под парещото слънце и температури над 32 градуса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР