Уникална технология позволи на парализирани пациенти да изписват текст върху

...
Уникална технология позволи на парализирани пациенти да изписват текст върху
Коментари Харесай

Технология като тази в инвалидната количка на Стивън Хокинг помогна на парализирани пациенти

Уникална технология разреши на парализирани пациенти да изписват текст върху екрана на таблет и да поддържат връзка с други хора, оповестява сп. IEEE Spectrum.

Учени от Масачузетския софтуерен институт и университета Браун приспособили технология, основана върху интерфейса на компютъра на Стивън Хокинг, като задачата била да се лекуват пациенти с огромни провали на нервните окончания. С помощта на компютърния интерфейс BCI учените съумели да проследят придвижването на очите на парализирани пациенти. Тестването на технологията посочило, че основаната върху инвалидната количка на Хокинг електронна система дава опция на пациентите да поддържат връзка с други хора, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследването на пациенти с частична парализа разкрило, че системата BrainGate2 има огромен капацитет, що се отнася до потреблението й в границите на сложна възстановителна терапия. Трима участници, наранени от " заболяването на Хокинг " - амиотрофична латерална склероза, почнали сполучливо да контактуват с външния свят.

Учените означават, че благодарение на специфичен дешифратор засегнатите от амиотрофична латерална склероза ще могат да изписват до 30 признака в минута в електронната поща и текстовите стратегии. Ако клиничните проучвания са сполучливи, системата ще бъде предложена за потребление в лечебните заведения. Починалият през месец март английски физик Стивън Хокинг е първият обиден от амиотрофична латерална склероза пациент, за който сходна система бе основана и приспособена за всекидневно прилагане. Той бе обиден от болестта на 23-годишна възраст.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР