Уникална изложба в навечерието на деня на Ботев в Националната

...
Уникална изложба в навечерието на деня на Ботев в Националната
Коментари Харесай

За първи път: В Националната библиотека ще бъде показана светиня, свързана с Христо Ботев

Уникална галерия в навечерието на деня на Ботев в Националната библиотека – за пръв път пред аудитория ще бъде показан истинският, финален бележник на поета-революционер. Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специфични условия в трезора на Българска народна банка, само че на първи юни ще бъде извадена на показ, оповестява bTV.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си.„ Всеки може да откри нещо според от това по какъв начин е надъхан, какво търси. За едни биха сложили акцента върху неговото стихотворение „ Обесването на Васил Левски”, другите вариации, които виждаме тук, много по-различни от това, което сме учили в учебно заведение.

Други биха се впечатлили от листата на тези хора, които са взели участие в четата или най-малко са желали да вземат участие в Ботевата чета по пътя към общото им безсмъртие”, уточни доцент Д-р Любомир Георгиев, началник на направление „ Опазване на ръкописно-документално наследство”.

В бележника си Ботев е записал и една арабска сентенция – „ Обичай, който откровено те обича, въпреки да е на най-долното ходило. Не бит, който не те обича, въпреки да е в Египет султан”. Всички страници могат да се разлистят и в интернет на страницата на Националната библиотека. „ Съчетанието сред обичайно и цифрово показване на цялата тази информация, обвързвана с Ботев, мен ме въодушевява и ми дава по този начин едно съображение да бъда оптимист и във връзка с опазването на документалното завещание, което ние съхраняваме”, сподели шефът на библиотеката доцент Д-р Красимира Александрова.

На 1 юни в Националната библиотека ще бъде открита и галерия отдадена на Ботев наречена " Перо и знаме ", в която могат да се видят издания на негови стихове, портрети на четниците му, както и прощалното писмо на поета.

Бележникът ще бъде част от изложбата " Перо и знаме " от 11 до 2 следобяд на следващия ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР