Уникален по рода си паметник - на песента за Дельо

...
Уникален по рода си паметник - на песента за Дельо
Коментари Харесай

Паметник на песен откриха в Златоград

Уникален по рода си монумент - на песента за Дельо Войвода, откриха през днешния ден в Златоград. Автор на композицията е скулпторът Ангел Каравланов, чийто жанр е от родопското село Чокманово. На футуристичната каменна комбинация са изобразени Земята и планети от Вселената, а в средата е диска, изпратен преди 40 години от галактическата станция Вояджър. На гърба на мемориала с огромни букви е изписана частта от текста, записан на този диск.
На церемонията участваха изпълнителката на песента Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Заради обстоятелството, че е популяризирала България, Валя Балканска от години е почетен гражданин на Златоград.
Преди това на тържествено съвещание на локалния парламент бе връчено почетното поданство на археолога проф. Николай Овчаров. Той е почетен с тази чест поради големите си заслуги да открие и разпространява културно-историческите дадености на община Златоград.
" Безспорно проф. Овчаров е направил доста за културния историческия и археологическия туризъм в района. Не единствено в разработките и книгите. Аз съм уверен, че професорът живее със Златоград. Благодарим за заслугите, за всичко, което сте създали, взаимно и с Митушев –друг почетен жител на Златоград ", съобщи градоначалникът.
" Макар че не съм от тук, постоянно си припомням лятото преди 15 година, когато копаехме за втора година Перперикон. Тогава някогашният шеф на кърджалийския музей в жегата изиска да забележим един град на границата сред двете области..Не бях идвал в Златоград, в тази горещина не ми се идваше. Тогава Златоград нямаше образа, който има през днешния ден. Но видях покривите, белите стени на възрожденските къщи, усетих за себе си, че ще остана за Златоград. И от този момент работя Златоград да се трансформира в културна дестинация. Тогава по едно и също време се работеше по няколко обекта - Перперикон, Татул, Етнографския комплекс на Златоград. И след това това стана най-успешният културен маршрут в България, сподели проф. Овчаров.
На съвещанието бяха отличени 20 изявени възпитаници, които със своя гений и познания са популяризирали Златоград през 2017 година. Кметът връчи на всеки от тях плакети, а привет със стихове и ария направиха локални възпитаници.
" Аз съм изключително разчувствуван след тази къса литературна импресия, разчувствуван и по тази причина че в Златоград пораства потомство, което със сигурни ръце ще поеме ориста на Златоград и ще го направлява в вярна посока. Това са деца, в чието сърце гори обич към родното място. Ние означаваме през днешния ден 105 години независимост, само че Златоград има доста богата история. Това ни задължава, задължава ни ориста на генерации златоградчани да продължим да градим положителното бъдеще на нашия град ", съобщи регионалният шеф Недялко Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР