Униформени участваха в установяването и залавянето на бездомни кучета с

...
Униформени участваха в установяването и залавянето на бездомни кучета с
Коментари Харесай

Акция във Великотърновско срещу бездомните агресивни кучета

Униформени участваха в установяването и залавянето на бездомни кучета с нападателно държание, след подадени сигнали от жители, оповестиха от полицията.

Операцията по търсене на нападателни бездомни кучета се състоя в града и обитаеми места от общината по самодейност на Районното ръководство във Велико Търново, поради зачестили сигнали от жители, постъпили в ръководството, за нападателни кучета, които атакуват поданици от разнообразни квартали на града.

Установени са четири бездомни кучета, без марки, в регионите към жп гара - Велико Търново, кв. „ Варуша “ и кв. „ Бузлуджа “. Кучетата са откарани в общинския подслон за бездомни животни в село Шемшево, където ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и чипирани.

" Всяка година през есента, сигналите за бездомни животни в кварталите на градовете и в селата се усилват, " разяснява Зорница Кънчева, шеф на отдел „ Екология “ към общинската администрация.

По думите ѝ повода е, че през летните месеци хората, които населяват крайградски вили или икономически постройки, хранят животните, които се развъждат, само че през есента, когато интензивният сезон е към края си, животните остават без храна и грижа и потеглят към най-близките обитаеми места.

По думите ѝ откакто бъдат хванати, животните биват кастрирани и обезпаразитени, слага им се чип, и още веднъж биват връщани на местата, където са открити, като изключение вършат случаите, когато те са открити в дворовете на детските градини, учебните заведения и градските паркове.

" За да бъде решен казусът от общината провеждат акции за кастриране на дворните кучета и котки, с цел да се ограничи популацията . Въпреки че услугата е безвъзмездна, доста стопани я отхвърлят, което задълбочава казуса ", уточни Кънчева.

" Към днешна дата в общинския подслон за бездомни животни край великотърновското село Шемшево обитават към 50 кучета. Капацитетът сега е стеснен поради ремонтни действия, само че всички процедури се правят ", уточни доктор Кристина Йорданова, шеф на приюта.

Тя означи, че интерес за осиновяване на бездомни кучета, приютени в базата има, само че той е най-вече от чужбина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР