Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на
Коментари Харесай

Унгария не подкрепя бъдещото членство на Украйна в ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че не поддържа започването на договаряния за бъдещото участие на Украйна в Европейски Съюз, като още веднъж сподели, че страната му може да се окаже сериозна спънка пред упоритостите на Киев да се причисли към блока, съобщи Асошиейтед прес.
Прочетете още
Очаква се в средата на декември водачите на Европейски Съюз да решат дали Украйна да бъде публично поканена да стартира договаряния за присъединение към 27-членния съюз. Унгария се преглежда като евентуална спънка за това, тъй като за приемането на нова страна в блока е належащо единомислещо единодушие на всички страни членки, което дава на Орбан право на несъгласие.

В сряда изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи на Украйна да бъде позволено да стартира договаряния за участие, откакто в профил някои проблеми. Но в изявление за държавното радио през днешния ден Орбан съобщи, че изпадналата в усложнение страна не е покрай участие в най-големия търговски блок в света.

" Украйна по никакъв метод не е подготвена да договаря за упоритостите си да се причисли към Европейския съюз ", сподели Орбан. " Ясната унгарска позиция е, че договарянията не би трябвало да стартират. "

Правителството на Орбан отхвърля да доставя оръжия на Украйна, с цел да се отбранява от Русия и заплашва да наложи несъгласие на пакетите от финансова помощ на Европейски Съюз за Киев. То също по този начин упреква Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като лимитира потреблението на унгарския език в учебните заведения, напомня АП.

Будапеща също така е в спор с Брюксел поради обвинявания в нарушавания на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на Европейски Съюз.

Орбан отхвърли, че съпротивата на Унгария против участието на Украйна е обвързвано със арестуваните фондове и се опита да разсее подозрения, че държавното управление му употребява гласуването за участието на Киев, с цел да окаже напън над съюза да ги освободи, отбелязва АП. Той добави, че държавното управление му " няма да одобри " напън от страна на Европейски Съюз да поддържа украинската кандидатура за участие в подмяна на освобождението на средствата.

Освен Унгария, прилежаща Словакия също може да се окаже затруднение пред започването на договаряния с Украйна. Новоизбраният словашки министър председател Роберт Фицо е заплашвал да отдръпна военната поддръжка на страната си за Киев и неотдавна назова източната си съседка " една от най-корумпираните страни в света ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Но в рекомендациите си от сряда Европейска комисия похвали Украйна и съобщи, че държавното управление ѝ " е посочило удивително ниво на мощ на институциите, решителност и дарба да действа ". Преговорите обаче би трябвало да стартират единствено след решаването на опасенията във връзка с корупцията, лобистките групи и рестриктивните мерки, които може да попречат на национални малцинства да учат на личния си език.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР