Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на

...
Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на
Коментари Харесай

Орбан настоява ЕС да пропусне решението за преговорите за членство на Украйна

Унгарският министър председател Виктор Орбан изиска на срещата на върха на водачите на Европейския съюз идната седмица да се избегне каквото и да е решение по отношение на мечтаната цел на Украйна да получи зелена светлина за договаряния за участие, даже когато страната се бори с нашествието на Русия, оповестява.

Орбан, който поддържа връзки с Москва, макар че Европейски Съюз наложи широкообхватни наказания против Русия поради войната й в Украйна, декларира от седмици, че Киев не е подготвен да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Неговата позиция е в несъгласие с мнението на Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, който предложи предишния месец водачите на блока да дадат на Киев палци да стартира договаряния незабавно щом извърши някои последни условия.

Всяко сходно решение обаче изисква единомислещата поддръжка на водачите на Европейски Съюз.

Орбан сложи настояването си в писмо в понеделник до Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет на водачите на Европейски Съюз. Той също по този начин сподели, че срещата на върха не би трябвало да взема решение за бюджетен проект, който включва 50 милиарда евро икономическа поддръжка за Киев.

„ С почитание ви приканвам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, защото очевидната липса на консенсус неизбежно ще докара до неуспех “, написа Орбан.

„ Европейският съвет би трябвало да избегне този контрапродуктивен сюжет в името на единството, нашето най-важно преимущество. “

Преговорите за участие в Европейски Съюз биха били огромен подтик за Украйна, някогашна руска република, която се бори да отблъсне пълномащабна съветска военна инвазия от близо две години.

Други страни от Европейски Съюз ясно дадоха да се разбере, че желаят да обсъдят вероятностите за участие на Украйна и предлагането за бюджет на срещата на върха, която се организира в Брюксел на 14 и 15 декември.

Дипломати от страни от Европейски Съюз, които мощно поддържат Украйна, показаха угриженост, че неналичието на съглашение по отношение на договарянията за участие и финансова помощ на срещата на върха ще бъде огромен политически удар за Киев в разгара на войната и ще се преглежда като подтик за Москва.

Но в случай че Орбан се придържа към позицията си по отношение на договарянията за участие и по-широките бюджетни разногласия попречат на договорката за финансовата помощ, дипломатите споделят, че може да е нужна още една среща на върха при започване на идната година.

Пратеници на 27-те страни-членки на Европейски Съюз ще се срещнат във вторник, с цел да стартират работа по писмените изводи от срещата на върха, на която също се чака да обсъдят вероятностите за участие на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Дипломати и чиновници на Европейски Съюз споделиха, че първият план на текст, квалифициран за разискване, безусловно ще се промени.

От 4 декември проектотекстът гласи: „ Европейският съвет взема решение да стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР