Унгарският посланик в България - Нейно превъзходителство г-жа Текла Харангозо

...
Унгарският посланик в България - Нейно превъзходителство г-жа Текла Харангозо
Коментари Харесай

Унгарският посланик благодари на УМБАЛ Бургас с картини на известни художници

Унгарският дипломат в България - Нейно превъзходителство госпожа Текла Харангозо благодари на УМБАЛ Бургас с картини на известни маджарски художници. Подаръкът бе донесен в болничното заведение през днешния ден от господин Тамаш Будаи, комерсиално аташе в Посолството на Унгария в София. 15-те графики ще бъдат ситуирани на видно място в Бургаската болница, увери изпълнителният й шеф доктор Бойко Миразчийски. Историята на картините е доста забавна - те са рисувани по времето на социализма от маджарски художници, пристигнали на пленер в България. След измененията през 1989 година изчезнали и били открити неотдавна в архивите на някогашния Партиен дом. Картините са върнати на Република Унгария. Впоследствие са направени репродукции, които се подаряват на значими посетители и при протоколни визити.
Поводът, по който болничното заведение в Бургас получава признателността на посланика госпожа Текла Харангозо и консула господин Чаба Балаж, е случай с унгарска пациентка от това лято. Младата жена е призната в болничното заведение след тежка злополука и прекарва в Отделението по реанимация близо месец. Състоянието й е извънредно тежко, само че лекарите съумяват да я стабилизират и транспортират в Унгария. "Затова благодарим доста на доктор Антон Григоров, шеф Отделение по реанимация и доктор Светлозар Георгиев, зам.-директор и неврохирург. Жената към този момент е добре, може да върви и да приказва ", показа господин Тамаш Будаи, който поддържа връзка със фамилията й. Той добави, че Бургас и София са водещи градове по посещаване от страна на маджарски туристи и по тази причина управляващите в Унгария извънредно доста разчитат на Бургаската болница.

"Постоянно вкарваме нови технологии в лекуването, стремим се да подобряваме и битовите условия ", сподели доктор Миразчийски. Двамата с г.-н Будаи те разискаха опцията за осъществяване на образования на бургаски лекари в гр- Мишколц в Унгария. Бургас е побратимен град с Мишколц, там има и университет с медицински факултет.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР