Унгария за пореден път блокира отпускането на 500 милиона евро

...
Унгария за пореден път блокира отпускането на 500 милиона евро
Коментари Харесай

Унгария пак блокира военна помощ от ЕС за Украйна

Унгария за следващ път блокира отпущането на 500 милиона евро за Украйна в границите на Европейския механизъм в поддръжка на мира (ЕМПМ), оповестиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Това се случи през днешния ден, на среща на външните министри на страните членки на Европейски Съюз в Люксембург.

Будапеща бе предизвестила Киев, че ще блокира тази помощ, до момента в който не Украйна не извади унгарската банка ОТП (собственик на българската банка ДСК - б.р.) от листата с юридическите лица, подкрепящи съветската експанзия. Украйна го направи през септември. Унгарците обаче слагат нови условия. И през днешния ден външният министър Петер Сиярто е бил неотстъпчив.

До този миг Украйна е получила по упоменатия механизъм общо 3,6 милиарда евро. Това са 7 транша от по 500 милиона, като при всеки от тях се додава по нещо от горната страна. Идеята на външните министри е да се сътвори фонд за защита на Украйна, по който страната да получава годишно по 5 милиарда.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел единствено загатна, че министрите не са съумели да се спогодят за осмия транш, само че не сподели детайлности.

Друга основна тематика на Съвет „ Външни работи “ бе обстановката в Израел и Газа. Министрите още веднъж са декларирали, че Израел има право на самоотбрана, само че то би трябвало да е съгласно интернационалното право и интернационалното филантропично право.

„ Това значи,че не може да се оставя без вода и ток обсаденото население на Газа “, безапелационен бе Борел.

Той посочи, че в линията към този момент влизат първите конвои с филантропична помощ. Те обаче са прекомерно малко. До войната там са влизали по 100 камиона дневно. Сега са едвам по 20, и то когато потребностите са доста по-големи.

„ Трябва да бъдат докарани медикаменти и храни, а също по този начин и гориво, належащо за действието на завоите за десалинизация и за производството на електрическа сила. Водата в Газа се добива най-вече от кладенци и от фабрики за десалинизация на морската вода. А за това би трябвало ток. Как се прави ток? С гориво. Ако няма гориво, няма ток. А без ток няма вода “, разказа посланик номер 1 на Европейски Съюз. обстановката.

И точно по тази причина по думите му от решаващо значение е поддръжката за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци. Той изрази страдание, че 30 нейни чиновници са починали в Газа, до момента в който са си изпълнявали отговорностите.

Същевременно Русия се пробва да се възползва от обстановката в Газа, като провежда огромна дезинформационна акция, добави Жозеп Борел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР