Унгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава

...
Унгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава
Коментари Харесай

Орбан отива при Путин да се моли за газ

Унгария ще се стреми да усили количеството газ, което получава от Русия, на диалозите с президента Владимир Путин идната седмица, сподели министър председателят Виктор Орбан в петък.

Унгария, член на Европейския съюз и НАТО, контракти ново дълготрайно съглашение за доставка на газ с съветския " Газпром " през август. Москва и Западът са въвлечени в с напрежение опълчване около Украйна на фона на скупчването на съветски сили по източната граница на страната, до момента в който НАТО ускорява наличието си в Източна Европа. Част от това напрежение е и опитът да се намерят различни доставки на газ, в случай че при положение на спор Русия прекъсне газопроводите към Европа, съобщи Дневник.

Орбан, който се изправя пред избори на 3 април, които се чака да бъдат оспорвани, отхвърли апелите на обединена съпротива да анулира визитата си в Москва, планувано за вторник.

" Бих желал да увелича количеството газ, който би трябвало да бъде доставен... от равнищата, контрактувани в руско-унгарския газов контракт ", сподели Орбан пред публичното радио. " Бих желал да реализира по време на нашите диалози, в актуалната сложна обстановка, обременена с по-високи цени на силата... количеството газ, с което разполагаме в дълготраен проект, да бъде увеличено. "

15-годишното съглашение за 4.5 милиарда кубически метра природен газ годишно за Унгария влезе в действие през октомври с алтернатива за смяна на закупените количества след 10 години. То планува да се употребяват направления, заобикалящи Украйна, в това число преминаващият през България " Турски поток ", издигнат предпочитано от държавното управление на Бойко Борисов с пари от бюджета и заеми за държавната компания " Булгаргаз ".

Хранилищата на газ в Унгария са били запълнени 43% съгласно данни на регулаторния орган за енергетиката и публичните услуги (MEKH) от 15 януари. В известието се споделя, че в композиция с предстоящ спомагателен импорт ще се покрият 90% от предстоящите оставащи потребности на Унгария през зимата от газ.

Орбан сподели, че ще разиска и европейската сигурност с Путин, като добави, че Унгария е заинтригувана от спокойно разрешаване на опълчването около Украйна.

" Разбира се, Унгария е член на НАТО и Европейски Съюз, тъй че преди всяка сходна намира се съветвам и съгласувам с нашите западни съдружници ", сподели Орбан и добави, че ще организира спомагателни диалози със западните водачи през идващите дни.

Министерството на защитата не отговори на въпросите на " Ройтерс " по-рано тази седмица дали Унгария ще одобри повече сили на НАТО през идващите седмици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР