Унгария ще се опита да договори увеличаване на количеството газ,

...
Унгария ще се опита да договори увеличаване на количеството газ,
Коментари Харесай

Орбан отива при Путин, иска повече руски газ

Унгария ще се опита да контракти увеличение на количеството газ, което получава от Русия, при диалозите с съветския президент Владимир Путин идната седмица, сподели през днешния ден министър председателят Виктор Орбан, представен от Ройтерс.

Унгария, членка на Европейски Съюз и НАТО, контракти с " Газпром " ново дълготрайно съглашение за доставки на съветски газ през август.

Москва и Западът са в напрегнати връзки поради Украйна на фона на изпращането на съветски военни сили на източната граница на страната в отговор на засиленото наличие на НАТО в Източна Европа.

Орбан, който съгласно упованията ще се сблъска с оспорвани избори на 3 април, не послуша апелите на обединената съпротива да анулира плануваната за вторник идната седмица аудиенция в Москва.

" Искам да увелича количеството газ над нивата, контрактувани в руско-унгарския контракт за газа ", съобщи Орбан пред държавното радио.

" Целта, която желая да реализира при диалозите в актуалната сложна обстановка с високи цени на силата, е количеството газ, налично за нас в дълготраен проект, да бъде увеличено ", означи той.

15-годишното съглашение за доставка на 4,5 милиарда кубични метра природен газ годишно на Унгария по направления, заобикалящи прилежаща Украйна, влезе в действие през октомври и има алтернатива за смяна на количествата след 10 години.

Газовите складове на Унгария са запълнени на 43 %, съгласно данните от 15 януари на регулаторния орган за енергетиката и комуналните услуги (MEKH). Тези ресурси, наред с упования предстоящ импорт, ще покрият 90 на 100 от плануваните потребности от газ през останалата част от зимата.

Орбан сподели, че ще разиска с Путин и сигурността в Европа, добавяйки, че Будапеща е за спокойно решение на спора с Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР