“Унгария постави условие, че ако не бъде махната таксата за

...
“Унгария постави условие, че ако не бъде махната таксата за
Коментари Харесай

Денков: Орбан щял да ни блокира за Шенген заради такса “Пренос”

“Унгария сложи изискване, че в случай че не бъде махната таксата за транспорт на съветски газ, ще ни наложи несъгласие за Шенген. Решихме, че няма да рискуваме ”, съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти в Брюксел, където през днешния ден се организира основна среща на върха, на която би трябвало се вземат значими решения за бюджета на блока и помощта, която ще бъде предоставена на Украйна.

 

Официално въпросът с Шенген не участва в дневния ред, само че евентуално ще бъде обсъждан на лидерско равнище. 

 

Унгария е изпратила известието на публично, въпреки и на ниско равнище по въпроса с таксата за транспорт на съветски газ, стана ясно от думите на Денков. Тя е имала значение за държавния бюджет, само че не и решаваща роля за общата политика на Европа, добави министър председателят. 

 

По-рано през днешния ден и водачът на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи пред bTV, че въпросът с таксата за пренос е разбунил духовете в Европа.

 

" Такса " Пренос " би трябвало да е там. Видяхме, че на европейско равнище, в случай че всеки си измисля самичък някаква спомагателна такса, шансът да се измисли ответна мярка против теб, не е дребен. Това е в цялостна съгласуваност с Европейска комисия. Винаги, когато имаш спомагателен доход, би трябвало някой да го заплати. Нашият разбор бе, че би трябвало да го заплати " Газпром ". Страните се тормозят, че когато би трябвало да предоговарят изискванията си, част от този разход ще бъде стихотворец от тях. Затова стъпихме обратно ", изясни Петков. 

 

Въпросът се отсрочи, с цел да не бъде спънато участието ни в Шенген.

 

Според Николай Денков методът към Унгария би трябвало да бъде като към всяка друга страна членка.

 

“Те би трябвало да съблюдават върховенството си на закона по този начин, както се изисква от България ", уточни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР