Унгария ни подкрепя за Шенген, защото като външна граница на

...
Унгария ни подкрепя за Шенген, защото като външна граница на
Коментари Харесай

Николай Милков: Реалистично е да ни приемат в Шенген от 1 октомври


Унгария ни поддържа за Шенген, тъй като като външна граница на Шенген Унгария е наясно с какви провокации се сблъсква и България. Това съобщи служебният външен министър Николай Милков след среща с унгарския си сътрудник Петер Сиярто , който е на работно посещаване у нас.

С Унгария ни свързват вековни връзки на нашите нации, само че върхът в връзките на двете страни е, че са в НАТО, Европейски Съюз и споделят общи политически цели и полезности, изясни Милков. Двамата министри се съгласили, че би трябвало да продължат взаимоотношението си в границите на Европейски Съюз и НАТО, поддържане на консенсус по всички въпроси. Това е най-силното оръжие, което имаме, когато се сблъскваме с войната в Украйна, енергийната рецесия, инфлацията и икономическата застоялост, която Европа рискува да изпадне, сподели Милков.

Милков добави, че България ще продължи да преследва Шенген с всички сили. Ние ще работим по няколко посоки: активността на Министерство на външните работи за усилване на ресурсите и дейностите, свързани с превъзмогване на казуса с незаконната миграция, което се прави на разнообразни стадии и сфери, Министерство на външните работи ще продължи да пази границата с Турция, ще бъдат положени и всички старания да бъдат разпознати и преодолявани прехвърлянията на мигранти от турската към сръбската граница и Министерство на външните работи ще спомогне за опазването на границата със Сърбия.
 България в Шенген - втората половина на 2023 година
България в Шенген - втората половина на 2023 година

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия

Министерство на външните работи ще работи и с Нидерландия, и с Европейски Съюз България да получи оценяващ отчет, който би трябвало да бъде подготвен през юни или юли месец, който да следва модела на отчетите по механизма за съдействие и инспекция. Докладът ще би трябвало да покаже какво е направила България от 2019 година до момента. Трябва да подготвим макета на отчета с нидерландските ни сътрудници и Европейски Съюз, с цел да няма опция, че отчетът не е цялостен, който да не дава отговор на упованията и условията, подчертава Милков.

Докладът ще разреши да се ревизира практическите модалности по какъв начин се отразяват дейностите в България - защитата на границата, издаването на визи. Ако всичко това бъде наред, то една дата от 1 октомври би била реалистична по наше приемане в Шенген, безапелационен бе Николай Милков.

Той се надява Народното събрание да одобри всички законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген. Ако не се одобряват, е прекомерно допустимо още веднъж да получим отрицателни оценки от нидерландската страна, изрази безпокойство Милков, който въпреки всичко се надява народните представители да не позволен още веднъж отрицателни оценки.

Петер Сиярто добави, че България би трябвало да стане член на Шенген и Унгария няма да позволи някоя страна да не поддържа българската за Шенгенското пространство. Ние живеем в такива времена, когато страните в Средна и Източна Европа са предпазени и има огромни рискове от войната, увеличението на миграционния напън. Последиците от войната са неприятни за Унгария и България. Изправени сме пред рецесията от неналичието на вложения, от снабдяването от газ и напън от миграцията, уточни унгарският външен министър. Той е удовлетворен от съдействието си с България във връзка с енергийните доставки.
 Вицеканцлерът на Австрия би изключил и Унгария от Шенген, в случай че следва логиката за България и Румъния
Вицеканцлерът на Австрия би изключил и Унгария от Шенген, в случай че следва логиката за България и Румъния

От Унгария били най-многото нерегистрирани мигранти в Австрия

Имаме потребност от енергийни запаси и маршрут за пренос. Енергийните доставки в Унгария са сигурни, тъй като нашите транспортьори са сигурни, а и директните страни са сигурни. През миналата година Унгария е купувала от България 4.8 милиарда кубически метра газ и с това България е една от най-важните страни за Унгария. За нас е успокоително, че българското държавно управление са ни уверявали, че ще продължат да бъдат ат надеждни сътрудници и Унгария може да разчита, че снабдяването ни с газ ще бъде обезпечено с превоз през България, надява се Сиярто.

Ние може да желаеме от Европейски Съюз да даде финансиране за тези инфраструктурни планове, които са нужни за бъдещата сигурност на доставяне с газ в Средна Европа. България и Унгария употребяват нуклеарна сила, обаче поради европейски забрани на нуклеарни отоплителни детайли преносът и превозът им стана неосъществим от Русия и по тази причина би трябвало да намерим нови направления за превоза на тези неща, означи той.

Сиярто добави, че максимален трафик на мигранти е от Западните Балкани. Страните от Средна Европа би трябвало да вършат огромни старания да спрат мигрантите и Унгария, и България вършат неща, които са над силите им. България и Унгария употребяват огромни човешки запаси, с цел да спрат незаконната миграция, посочи той. За Сиярто е недопустимо и доста рисково, че Брюксел не поддържа същинската отбрана на границите, не поддържа и не подкрепя да се устоя оградата. България и Унгария знаем, че за личната сигурност и сигурността на Европа, миграцията не би трябвало да се ръководи, а би трябвало да се спре, настоя унгарският външен министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР