Унгария може да отмени ветото си върху помощта на ЕС

...
Унгария може да отмени ветото си върху помощта на ЕС
Коментари Харесай

Унгария постави условие за вдигане на ветото върху помощта на ЕС за Украйна

Унгария може да анулира ветото си върху помощта на Европейски Съюз за Украйна в размер на 50 милиарда евро, в случай че тя се преразглежда всяка година , оповестява " Политико ", базирайки се на трима дипломати от Европейски Съюз.

Финансирането от Европейски Съюз е от решаващо значение за Украйна, която навлезе в третата календарна година от войната си с Русия.

Тъй като унгарският министър председател за Киев по време на срещата на върха през декември, водачите на страните от Европейски Съюз би трябвало да проведат на нова среща по въпроса на 1 февруари.

Будапеща обаче показва, че може да отдръпна опозицията си, в случай че Европейският съвет единомислещо утвърди финансирането на годишна база.
 Европейска комисия желае бързо съглашението за нова помощ за Украйна
Европейска комисия желае бързо съглашението за нова помощ за Украйна

Въпросът за пакета от 50 милиарда евро, който по-рано Унгария блокира

Това теоретично би разрешило на Орбан да направи отстъпки под опасността да възобнови ветото при гласуването на помощта всяка година.

Някои дипломати от Европейски Съюз обаче остават скептични, защото сходна скица би подкопала предсказуемостта на бъдещата поддръжка за Украйна.

Още през 2023 година Будапеща предложи да се вкара финансиране за Киев на годишна база, а не като повсеместен четиригодишен пакет.

Унгария е направила съответно предложение по време на срещата на бюджетните специалисти на Европейски Съюз на 5 януари и в писмен документ до белгийското председателство на Съвета.
 Европейски Съюз може да лиши Унгария от право на глас за помощта за Украйна
Европейски Съюз може да лиши Унгария от право на глас за помощта за Украйна

Поради нарушаване на европейското законодателство

Съобщава се, че този проект включва п редоставяне на 12,5 милиарда евро безплатни средства и заеми всяка година, като финансирането в последна сметка ще доближи обща сума от 50 милиарда евро.

Финансирането за Украйна е част от по-широк обзор в размер на 100 милиарда евро на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, прочут като Многогодишната финансова рамка.

Лидерите на страните от Европейски Съюз намекнаха, че, в случай че проектът още веднъж се провали.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че изпълнителната власт на блока чете " оперативни решения " за подкрепяне на Украйна, ако Унгария продължи да се опълчва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР