Унгария, която отбеляза най-голямото увеличение на разходите за храна в

...
Унгария, която отбеляза най-голямото увеличение на разходите за храна в
Коментари Харесай

Унгария е новата гореща инфлационна точка в ЕС

Унгария, която означи най-голямото нарастване на разноските за храна в Европейския съюз, се трансформира в нова гореща инфлационна точка измежду 27-те страни членки на блока.

Унгарското държавно управление разгласи в сряда, че уголемява ценовите тавани, наложени до момента на пет съществени хранителни артикули, с цел да включи в тях и яйца и картофи, оповестява Блумбърг. Това става факт, откакто данните демонстрираха, че годишният растеж на цените в страната се е нараснал през октомври до 21,1% на годишна база. По този метод Унгария се приближава до трите балтийски страни, които са с най-високата инфлация в Европейски Съюз.

Инфлацията е " най-големият проблем " в Унгария, съобщи началникът на кабинета на премиера Орбан - Гергели Гуляс пред кореспонденти след държавно съвещание в сряда. Цените на дребно на яйцата и картофите ще бъдат лимитирани до равнищата си от 30-ти септември, сподели още той, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ръстът на цените на храните, в допълнение към увеличаващите се разноски за комунални услуги, стои зад растящата инфлация в Унгария. Цените на силата за семействата се покачиха с 64% годишно, до момента в който разноските за храна се покачиха с 40%, което е повече от два пъти по отношение на междинното за Европейски Съюз. Цените на хляба, сиренето и яйцата съвсем са се удвоили през миналата година, като теи на яйцата са се повишили с 92% по отношение на същия интервал на 2021 година

Нарастващите разноски удариха и хотелиерския бизнес, в това число първокласния ресторант Bobo в Будапеща, ръководен от Гергели Харис, който вдигаше цените толкоз доста пъти в последно време, че към този момент не си спомня последното нарастване.

" В предишното внасяхме храна от чужбина заради съображения за качество ", сподели Харис, който ръководи фамилния ресторант. " Сега това е поради цената. Разликата е зашеметяваща ", оплака с той.

Инфлацията в Унгария евентуално ще доближи годишен връх от 25% до края на годината, уточни в понеделник пред Inforadio министърът на икономическото развиване Мартон Наги.

Увеличението кара държавното управление на премиера Виктор Орбан да разшири въведените през миналата година тавани на цените, които включват също по този начин съществени хранителни артикули като олио за готвене, както и битова сила, бензин и даже ипотечни лихви.

Правителството се бори с покачванията на цените, частично подклаждани по-рано тази година от личния държавен пакет от предизборни тласъци. Цените също по този начин бяха повлияни от тежка суша, която ограничи реколтата в Унгария, и изключителни налози, наложени на търговците на дребно.

В допълнение към опасенията за инфлацията, растежът на цените наподобява ще се утвърди в цялата стопанска система, като високият растеж на заплатите също подхранва отрицателната наклонност. Базисната инфлация, която изключва нестабилните съмнения в цените на храните и силата, в действителност даже беше по-висока от водещата инфлация, нараствайки през октомври с 22,3% на годишна база.

Следващата година Унгария е изправена пред композиция от криза и инфлация, стабилизираща на високи равнища, сподели Рафаела Тенкони, икономист в Wood & Co., в отчет, оповестен във вторник.

Това може да принуди централната банка на страната да резервира главния си кратковременен лихвен % на най-високото за Европейски Съюз равнище от 18% доникъде на идната година, уточни още тя.

Някои локални заведения за хранене към този момент затвориха заради увеличените режийни и разноски за храна. В ресторанта Bobo, която обслужва по-заможни клиенти, Харис пък обмисля концепцията да размени цените във форинти с цени в евро, с цел да наподобяват по-малко плашещи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР