Унгария и други европейски страни възнамеряват да постигнат решение на

...
Унгария и други европейски страни възнамеряват да постигнат решение на
Коментари Харесай

Унгария настоява забраната за внос на украинско зърно да бъде удължена до края на годината

Унгария и други европейски страни имат намерение да реализират решение на Европейската комисия (ЕК), с което да бъде  удължена възбраната за импорт на зърно от Украйна до края на годината. Това съобщи унгарският министърът на земеделието Ищван Над преди срещата си с сътрудниците си от Румъния, България и Словакия, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Над напомни, че на 15 септември изтича ембаргото на Европейския съюз върху доставки от Украйна на четири типа зърнени и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Във връзка с това са планувани договаряния в Букурещ, София и Братислава.

" Само посредством сливане на напъните ще можем да защитим ползите на фермерите. Днес ще обсъдя с трима мои сътрудници - министри на земеделието - нуждата от опазване на рестриктивните мерки върху вноса на украински селскостопански артикули след 15 септември, най-малко до края на годината ", написа в пост във " Facebook " унгарският министър.

От своя страна Полша е подготвена да наложи едностранна възбрана върху вноса на украинско зърно, в случай че Европейска комисия откаже да удължи актуалните ограничавания, заяви полският министър на икономическото развиване и технологиите Валдемар Буда в ефира на държавното " Радио 1 ", съобщи Укринформ.

Министърът уточни, че има пълномощието да издаде заповед, с която да блокира вноса в Полша. Той съобщи, че няма да се поколебае да го направи, в случай че няма решение на Еврокомисията по въпроса.

Буда акцентира, че Полша поддържа преноса на украинско зърно за трети страни, само че няма да допусне дестабилизация на вътрешния пазар на зърнени артикули.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не разрешиха вноса на зърно и други типове селскостопански артикули от Украйна. По-късно те анулираха тези ограничения, само че с ангажимента, че Европейската комисия ще наложи ембарго върху доставките на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

Киев разгласи, че в случай че Европейска комисия удължи възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември, може да обмисли налагането на реципрочни ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР