Унгария е подкрепяла и ще подкрепя Румъния по пътя към

...
Унгария е подкрепяла и ще подкрепя Румъния по пътя към
Коментари Харесай

Унгария ще подкрепи Румъния за Шенген, но след изборите за ЕП

Унгария е подкрепяла и ще поддържа Румъния по пътя към присъединението към Шенген. Когато страната поеме председателството на Съвета на Европейския съюз, тематиката за участието ще бъде върната на дневен ред. Това съобщи пред Диджи24 Келемен Хунор - ръководител на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР).

Той изрази мнение, че решението, с което Румъния и България са били отхвърлени предходната година за пространството без граници, е погрешно и би трябвало да бъде поправено.

“Трябва да решим казуса с Австрия и България, както и с Нидерландия ”, акцентира Келемен Хунор. Според него за задачата са нужни двустранни договаряния.

“Това е много комплицирана обстановка в комплициран районен подтекст, тъй като и австрийците имат своите проблеми. Но това не е причина да санкционирате някой, който дава отговор на критериите ", разяснява ръководителят на ДСУР и добави: „ Румъния като страна не може да си разреши да бъде унижавана безпределно “.

Келемен Хунор изрази вяра през октомври страната да влезе с въздушното пространство и това да бъде първа стъпка към отваряне. Според него тематиката Шенген може да бъде върната в дневния ред по време на унгарското председателство, само че не и преди този момент, тъй като всички ще са в предизборна акция. “Дискусиите за Шенген ще стартират след изборите за Европейски парламент, т.е. след 9 юни ” следващата година, счита ръководителят на ДСУР.

Той чака възходящ евроскептицизъм на вота през 2024 година, само че не счита това за главен проблем.

“Не можете да сте разочаровани от Европейски Съюз. Можете да бъдете разочаровани от избрани решения, от избрани политици, когато те не отразяват упованията на хората. Трябва да се активизираме, тъй като Румъния единствено печели, откогато влезе в Европейски Съюз “, сподели Келемен, представен от Българска телеграфна агенция. 

Политикът засегна и тематиката за антиунгарските послания на някои партии в Румъния, като съобщи, че сходно отношение би трябвало да бъде отхвърлено. По този мотив Келемен изясни, че ДСУР не е напуснал държавното управление, а е бил изпъден.

„ Бяхме изритани. Ние не станахме от масата, в един миг бяхме избутани от държавното управление. Не искахме да напущаме, това не беше наше предпочитание, избор или решение ”, акцентира ръководителят на Демократичния съюз на унгарците в Румъния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР