Унгария блокира призива за заседание Украйна – Нато, което бе

...
Унгария блокира призива за заседание Украйна – Нато, което бе
Коментари Харесай

Назрява международен скандал! Унгария блокира призива за заседание Украйна – Нато и отговори на „удара в гърба“

Унгария блокира апела за съвещание Украйна – Нато, което бе планувано за 6 декември, заяви външният министър на Унгария Петер Сийярто. Той разясни, че решението е било взето поради скандалния украински закон за обучение, срещу който излязоха редици страни, включително Унгария и Родия.

Сийярто означи, че след приемането на този закон Унгария се усеща по този начин, като че ли е получила „ удар в гърба “. Министърът означи, че неговата страна е подготвена за договаряния, само че е обезпокоена от желанията на Върховната рада да прегледа законопроекта за езика и поданството.

Законът, за който става въпрос, утвърждава украинският език като единствен, на който може да се води обучение в Украйна. Децата, които ще отидат на учебно заведение от 1 септември 2018 година, ще имат опция да се образоват на родния си език единствено в началните класове – първите четири години. От пети клас всички предмети би трябвало да се преподават на украински език.

По рано се съобщаваше, че Унгария желае също да инициира преразглеждане на споразумението за асоциирането на Украйна с Европейски Съюз.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР