Унгария блокира отпускането на военна помощ за Украйна в размер

...
Унгария блокира отпускането на военна помощ за Украйна в размер
Коментари Харесай

Унгария блокира отпускането на 500 млн. евро от военната помощ на ЕС за Украйна

Унгария блокира отпущането на военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро, заяви Евронюз.

Трима дипломати от обособени страни от Европейски Съюз са удостоверили, че Будапеща към този момент постанова несъгласие върху отпущането на средствата от Европейския механизъм за мир (ЕМП).

Единият от източниците дефинира това като " нарушаване на джентълменското съглашение " и " опит да се подкопае единството на Европейски Съюз ".

Евронюз потърси унгарските управляващи за коментар.

Дискусиите в работната група към момента не престават, съобщи един от дипломатите, и в този момент се чака въпросът да бъде прегледан от външните министри на идната им среща в понеделник.

Тъй като това се отнася до външните работи, за отпущането на средствата е належащо единогласие от всички 27 страни членки.

Досега Европейски Съюз е изплатил 3,1 милиарда евро на Украйна посредством шест транша от ЕМП - повече от половината от 5,5 милиарда евро, отпуснати на фонда за интервала 2021-2027 година

Създаден през 2021 година, ЕПФ е инструмент, посредством който блокът дава на въоръжените сили на своите сътрудници съоръжение и инфраструктура за попречване на спорове, създаване на мир и подсилване на интернационалната сигурност.

През предишния месец министрите на външните работи се споразумяха да добавят фонда с спомагателни 2 милиарда евро за 2023 година, като се има поради темпото, с което той се изчерпва, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в края на февруари 2022 година

Досега Будапеща е изпълнила изискванията си по ЕПФ. Извънбюджетният инструмент се финансира посредством вноски от държавите-членки въз основа на ключа за систематизиране на брутния народен приход.

Ръководството на централноевропейската страна обаче отхвърли да даде каквото и да е военно съоръжение на Украйна.

Освен това държавното управление в Будапеща не разрешава на други членове на Европейски Съюз или НАТО да минават през унгарска територия, с цел да доставят съоръжение на прилежаща Украйна - макар че принадлежат към двете организации.

Унгарската страна също по този начин разкритикува глобите на Европейски Съюз против Русия, които също би трябвало да бъдат утвърдени единомислещо от всички 27 страни, и сполучливо употребява правото си на несъгласие, с цел да обезпечи обилни облекчения.

Ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт, да вземем за пример, се отнася за морския нефт и не се ползва за доставките по тръбопроводи, от които Будапеща е подвластна.

Миналия месец Унгария блокира краткотрайно утвърждението на основен пакет от помощи за Украйна в размер на 18 милиарда евро, като отдръпна ветото си едвам откакто другите страни се съгласиха да понижат сумата на замразените средства на Европейски Съюз по новия механизъм за господство на закона.

Правителството на популисткия десен министър-председател Виктор Орбан подписа ново съглашение с съветския газов колос " Газпром " макар обещанието на Европейски Съюз да понижи зависимостта от съветските изкопаеми горива и да лиши Кремъл от основни доходи за водене на войната.

Засега не е ясно какво е възражението на Унгария против отпущането на седмия транш от ЕФП.

Въпреки това дипломатите, с които Евронюз беседва, изглеждаха внимателно оптимистично настроени, че може да бъде реализирана договорка на министерско равнище идната седмица. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР