Умните решения за подобряване на градската и публичната среда, базирани

...
Умните решения за подобряване на градската и публичната среда, базирани
Коментари Харесай

Нервната система на Старозагорска област

" Умните " решения за възстановяване на градската и обществената среда, основани на телекомуникационни мрежи и цифрови технологии, последователно престават да са екзотика и визия за бъдещето. Може би в най-голяма степен това важи за защитата на публичния ред и сигурността. Камерите и видеонаблюдението към този момент са нормален детайл от заобикалящото ни пространство (и то освен в огромните градове), тъй като ефикасната битка със закононарушенията става все по-немислима без интелигентни цифрови решения.Технологиите, основани на така наречен интернет на нещата, все по-често разрешават на правоохранителните органи да реагират по-адекватно на изключителни събития и престъпления, без да е нужно полицията и локалните управляващи да изпращат на улицата всичките си хора по едно и също време и даже без да разполагат с прекомерно огромни запаси. И главната причина за това е, че камерите, които виждаме на улиците и по основните местоположения, от дълго време не са просто средства за видеонаблюдение. Те са единствено най-видимият детайл от комплицирани интелигентни системи, основани на така наречен невронни мрежи и изкуствен интелект, които все по-често са способни да разпознават обвинени лица, съмнителни предмети и рискови събития даже без директната интервенция на оператор " от плът и кръв ".

" Умните " решения за възстановяване на градската и обществената среда, основани на телекомуникационни мрежи и цифрови технологии, последователно престават да са екзотика и визия за бъдещето. Може би в най-голяма степен това важи за защитата на публичния ред и сигурността. Камерите и видеонаблюдението към този момент са нормален детайл от заобикалящото ни пространство (и то освен в огромните градове), тъй като ефикасната битка със закононарушенията става все по-немислима без интелигентни цифрови решения.

Технологиите, основани на така наречен интернет на нещата, все по-често разрешават на правоохранителните органи да реагират по-адекватно на изключителни събития и престъпления, без да е нужно полицията и локалните управляващи да изпращат на улицата всичките си хора по едно и също време и даже без да разполагат с прекомерно огромни запаси. И главната причина за това е, че камерите, които виждаме на улиците и по основните местоположения, от дълго време не са просто средства за видеонаблюдение. Те са единствено най-видимият детайл от комплицирани интелигентни системи, основани на така наречен невронни мрежи и изкуствен интелект, които все по-често са способни да разпознават обвинени лица, съмнителни предмети и рискови събития даже без директната интервенция на оператор " от плът и кръв ".
На " лов " за... електрически скутери и тротинетки
Регион Стара Загора е едно от местата в България, където тази футуристична визия последователно стартира да се реализира. Местната власт на регионалния град взаимно с водещия телеком Vivacom работи по самодейност за доразвиване на към този момент съществуващото видеонаблюдение с спомагателни " умни " благоприятни условия, основани на AI платформа и така наречен невронни мрежи - самообучаващи се изчислителни модели за обработка на информация, въодушевени от действието на мозъка на живите същества.

" Самият план е извънредно забавен и доста огромен, тъй като може да се развива до безконечност. Първото ни задание от общината е да внедрим технология, с която да се реши доста наболял проблем за нашия град - нерегламентираното напредване на електрическите тротинетки и всевъзможен вид електрически транспортни средства - дали ще са колела или мобилни столове с три гуми ", споделя Илия Петров, районен управител " Корпоративни продажби " за областите Стара Загора и Хасково. Въпросните транспортни средства де факто са участници в придвижването по пътищата, само че за жалост прекомерно постоянно не се преценяват с разпоредбите, защото очевидно няма експлицитна законова наредба по тематиката и потреблението им е самобитна " сива зона " в правния мир.
Реклама
" Затова от общината се обърнаха към нас дали може да създадем функционалност да ги наблюдаваме, т.е. да се задейства нотификация и тревога в техния мониторинг център при нерегламентирано напредване на сходни електрически транспортни средства по алеи, по тротоарите или по пътното платно ", коментира мениджърът на Vivacom.

Идеята също по този начин е smart софтуерът да се надгражда в бъдеще. Става дума за автоматизирано различаване и засичане при влизания на транспортни средства против придвижването в еднопосочни улици, неспиране на знак " Стоп ", нерегламентирано секване на пътното платно от пешеходци и така нататък " И не на последно място паркирането - на тревни площи, в междублокови пространства, въобще тук-там, неразрешени за тази цел. Всички знаем по какъв начин междублоковите градинки постоянно се трансформират в нерегламентирани паркинги ", обобщава Илия Петров.

Местният офис на Vivacom работи също по този начин и по план за предефиниране на платеното паркиране в централните елементи на Стара Загора. " Става дума за тотална замяна на паркоматите в града с опция за въвеждане на регистрационния номер на автомобила ", споделя мениджърът от телекома. На идващ стадий се обмисля регистрацията на колите да става без контрольора, единствено с видеокамери, които сканират номерата. " Когато автомобилът влезе, камерата ще засича табелата му, а мобилно приложение ще дава информация какъв брой е заета зоната и ще насочва водача към най-близкото свободно място ", коментира Илия Петров.
По-сигурен и цифровизиран градски превоз
Друга наболяла тематика в Стара Загора, която би могла да се реши чрез " умното " видеонаблюдение, е обвързвана с публичния транспорт. " Това е забавен проблем и също е тематика на диалози сред нас и общинската компания за автобусен превоз. Те имат проблем с така наречен копърки - нелицензирани частни коли, които взимат хората по спирките и правят нерегламентиран транспорт на пасажери ", споделя локалният управител на Vivacom. И добавя: " Това, от една страна, понижава средствата, които постъпват в бюджета на сдружението и надлежно на общината. От друга, е и много рисково, тъй като жителите безусловно не знаят при кого се качват, с цел да ги извози от точка А до точка Б. "
Реклама
Затова Vivacom и община Стара Загора са се договорили да сложат smart камери по спирките, с цел да може тази порочна процедура да се пресече. " С тези хубави нови електробуси, които общината закупи, се прави както по-качествено транспортиране, по този начин и запазване на околната среда. Защото те са тотално електрически ", обобщава Илия Петров. Той добавя, че от видеонаблюдението на спирките ще има двоен резултат: първо, ще се засичат всички, които правят нерегламентиран превоз, и второ, ще може да се опазва имуществото на общината - " да няма вандализми, чупения, изобразяване на графити и всевъзможни сходни недоброжелателни дейности ".

Vivacom взе участие също по този начин в smart city плана в Стара Загора, чиято цел е построяването на интегриран градски превоз. " Осигурихме съгласуваност посредством sim карти в новите електробуси. Има конфигурирано видеонаблюдение, а също така е обезпечен безграничен достъп до интернет за пасажерите. Камерите обезпечават непрекъснато записване на придвижването на транспортните средства, което подсигурява успокоение за жителите. Знаете, че градският превоз е извънредно забавно място за какви ли не нападения, обири и така нататък ", твърди Петров. Също по този начин телекомът е обезпечил решение за слагане на паник-бутони при водачите на рейсовете. Резултатът от всичко това е, че закононарушенията и престъпността в локалния градски превоз са спаднали съвсем до нулата.
Дигитализация на Чирпан
Освен в самата Стара Загора Vivacom работи по планове за създаване на мрежи от камери с аналитични функционалности и в други по-малки селища в района. " Поставихме чисто ново видеонаблюдение в Чирпан, като работата по него завърши сред септември и октомври 2022 година То към този момент действа, надяваме се кметът да го е харесал и да разтеглим плана с втора и трета част ", описват от телекома. Става дума за повече от 30 камери, ситуирани на девет основни местоположения из целия град.

" В момента жителите на община Чирпан се радват на доста по-голяма сигурност и по-висока разкриваемост на битовите закононарушения. Даже имаше един чудноват случай с откраднати цветя от площада пред общината, който бе оголен безусловно в границите на 2 часа ", споделя Илия Петров. И прибавя, че превантивният резултат е осезателен освен тук, само че в голямо количество български общини с помощта на умния програмен продукт към камерите, който поддържа благоприятни условия за различаване освен на регистрационни номера на коли, само че и лица на обвинени. " Това обаче става с помощта на вътрешните запаси на Министерство на вътрешните работи, а не толкоз на нашето видеонаблюдение ", прецизира мениджърът на Vivacom.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР