УМБАЛ-Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за

...
УМБАЛ-Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за
Коментари Харесай

УМБАЛ - Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19

УМБАЛ-Бургас стартира да взема кръв от донори, преболедували COVID-19, за основаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Не е належащо донорите авансово да си вършат проби за антитела.

Нужно е единствено да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 - ПСР тест, или други документи. Това оповестиха от пресслужбата на УМБАЛ.

Дарената кръв ще бъде изпратена същия ден в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се създаде плазмата. Тя ще се върне назад в Бургас и ще се употребява за потребностите на бургазлии. Тъй като се подарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се употребява за еритроцитен концентрат, който също оказва помощ в лекуването на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души, обясниха от болничното заведение.

Два са методите за приемане на рековалесцентна плазма - първият е плазмофереза - посредством добиване непосредствено на плазма от донор, без да се употребява останалата част от кръвта му.

Това се случва със специфична инсталация, процедурата продължава над 40 минути, а преди този момент се вършат проучвания, което лишава време на донорите - от време на време и два дни. Това бави процедурата и за ден могат да минат малко донори, а потребността от плазма е огромна. Според в този момент настоящите наредби на Министерството на здравеопазването този способ може да бъде прилаган единствено в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма.

Вторият метод е посредством общоприетоо кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни проучвания не са нужни - кръвта се изследва след това. Това форсира процедурата, могат да минат повече донори дневно, да се помогне на повече хора, да се употребява и другата част от кръвта, изясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас доктор Людмила Желязкова.

Тъй като съществува мнение, че първият метод - т.е. плазмоферезата е по-щадящ и донорът още веднъж може да даде плазма след седмица, това не е напълно по този начин. Даряването на плазма е продължителна процедура и лишава през целия ден на донора. Той би трябвало да бъде проучен, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът би трябвало да се възвърне и даряването единствено след седмица също е изтощаващо за организма, уточни доктор Желязкова.



Кръвонабирането от преболедували плазма ще стартира в Бургас от 2 декември. Осигурен е кулоар с преимущество на тези донори. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември - от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите би трябвало да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от позитивния им ПСР тест, да не пият медикаменти сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР