Умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите

...
Умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите
Коментари Харесай

Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско

Умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е завършило надлежно на 1-ви и 4-ти август.

Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до през вчерашния ден там са умъртвени 6000 прасета, с което общият брой на евтаназираните все още животни на територията на региона е 79 300. Това стана ясно след съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия по отношение на усложнената конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете на територията на района, оповестиха от регионалната администрация в Русе.

Що се касае до броя свине, намираща се в персонални стопанства, вид „ заден двор “, то беше регистрирано, че понастоящем в община Бяла броят на записаните свине е 13, като те са в 8 стопанства, които са ситуирани надлежно в 3 обитаеми места. По публична информация в община Ветово 14-те регистрирани свине са умъртвени. В община Две могили обстановката е същата, като от предходната седмица и там има 3 свине, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има два броя прасета в село Кошов, като през днешния ден би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в персонални стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода са 2 записаните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово все още не се отглеждат свине за персонална консумация. В неофициални диалози същото е доказано и от община Борово, само че към момента публично такава информация не е постъпила в Областната администрация.

Заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а регионалният шеф е в непрекъснат контакт с всички виновни институции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР