Улична война бушува във Венецуела: 16 жертви, сблъсъци с полицията,

...
Улична война бушува във Венецуела: 16 жертви, сблъсъци с полицията,
Коментари Харесай

Улична война бушува във Венецуела: 16 жертви, сблъсъци с полицията, експлозии

Улична война бушува във Венецуела: 16 жертви, конфликти с полицията, детонации
Улична война бушува във Венецуела: яростни конфликти сред полицията и стачкуващите в Каракас, отекват мощни детонации.

В един от регионите на Каракас има яростни конфликти сред полицията и стачкуващите и се чуват детонации, оповестява ТВВ.

Част от медиите оповестяват, че се чуват детонации на гранати и бомби със сълзотворен газ.

Най-богатата страна на нефт, Венецуела, е в сложна икономическа и политическа рецесия. Бедността се популяризира от ден на ден и повече, заради което три милиона души напуснаха Венецуела.

В страната има повече нефт, в сравнение с във всяка друга страна по света. Някога тя е била една от най-богатите страни в Латинска Америка, а през днешния ден Венецуела страда от дефицит на съвсем всичко - от тоалетна хартия до антибиотици и храна. Икономиката е в внезапен спад към този момент пет години поред.

Икономическата обстановка и репресиите против тези, които не са съгласни с държавната политика, накараха съвсем три милиона венецуелци да изоставен страната.

Съединените щати и Европейски Съюз постановиха наказания против страната за нарушение на човешките права, политическите репресии и корупцията.
 Антиправителствени митинги и демонстрации в поддръжка на Мадуро раздрусват страната Антиправителствени митинги и демонстрации в поддръжка на Мадуро раздрусват страната / БГНЕС
От през вчерашния ден опозицията желае да вземе нещата в свои ръце, защото сегашният президент Никола Мадуро не има намерение да съобщи властта и твърди, че има поддръжка от армията.

Бяха извършени антиправителствени митинги във Венецуела, както и демонстрации на последователи на президента Николас Мадуро.16 души бяха убити в конфликтите.
 Световната общност приканва Венецуела да спре кръвопролитията и да откри път към спокойно разрешаване на рецесията в страната Световната общност приканва Венецуела да спре кръвопролитията и да откри път към спокойно разрешаване на рецесията в страната / БГНЕС
Ситуацията е съществено рискова, тъй като има действителна опасност за начало на революция.
 175 доказани арестувания са осъществени на 23 януари, общо 218 от 21 януари 175 доказани арестувания са осъществени на 23 януари, общо 218 от 21 януари / БГНЕС
Най-малко 218 души бяха арестувани във Венецуела в границите на тридневните митинги в цялата страна.

"175 доказани арестувания са осъществени на 23 януари, общо 218 от 21 януари", се споделя в изказване на неправителствена организация.

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за президент на страната за периода на краткотрайното държавно управление.

Гуайдо стана ръководител на Народното събрание на 5 януари.

Лидерът на опозицията до момента беше съвсем незнаен. От него се чака в идващите дни да успее да активизира още веднъж опозицията и всички съперници на Мадуро, които в предишното бяха разграничени и отслабени.

През последните години авторитетни хора от опозицията като Енрике Каприлес, Фреди Гевара и Леополдо Лопес изчезнаха от политическата сцена. Лопес е под домакински арест, Каприлес е лишен от цивилен права и Гевара търси леговище в чилийското посолство в Каракас.

Гуайдо е в политиката от 2007 година насам, откакто взе участие в митинги против някогашния президент Уго Чавес.
 Самообявилият се за президент Хуан Гуайдо Самообявилият се за президент Хуан Гуайдо / БГНЕС
Той има поддръжката на държавния секретар на Организацията на американските страни Луис Алмагро от Съединени американски щати и Бразилия. Съединените щати обявиха, че признават Гуайдо и желаеха венецуелският президент Николас Мадуро, който не смятат за законен държавен глава, да не позволява насилствени дейности против опозицията.

На 10 януари спечелилият от президентските избори във Венецуела Мадуро пое поста на държавен глава. Той постави клетва във Върховния съд, а не в Народното събрание, което от декември 2015 година е под контрола на политическите съперници на президента.
 Николас Мадуро не има намерение да сдаде властта Николас Мадуро не има намерение да сдаде властта / БГНЕС
Повече от дузина страни от Латинска Америка оповестиха непризнаване на новия президентски мандат на Мадуро. Председателят на Народното събрание Гуайдо съобщи, че Конституцията на страната му разрешава да упражнява пълномощията на президент.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро също призна Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че приключва дипломатическите връзки със Съединени американски щати, откакто Доналд Тръмп призна водача на опозицията Хуан Гуайдо за краткотраен държавен глава на страната.

„ Реших да приключа дипломатическите и политическите връзки с империалистическото държавно управление на Съединени американски щати “, е декларирал Мадуро пред стотици свои ликуващи последователи в Каракас, оповестява AFP.

„ Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме горделивост, по дяволите! “, съобщи Мадуро и даде на американските дипломати период от 72 часа да изоставен страната.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи, че Вашингтон повече не признава Николас Мадуро за настоящ президент на Венецуела. Затова той няма правните пълномощия да прекъсва дипломатически връзки, да гони дипломати и да ги афишира за личност нон грата.

В отговор ръководителят на Националното учредително заседание на Венецуела Диосдадо Кабело съобщи, че чиновниците на американското посолство в Каракас рискуват да останат без ток и газ, в случай че откажат да изоставен страната.

"Те декларират, че няма да изоставен, тъй като не признават Николас Мадуро... Затова няма да има светлина, няма да има газ – ще имат същите проблеми, каквито съществуват в тази страна", сподели Кабело.

"Тъй като няма дипломатически връзки, това значи, че няма привилегии", добави той.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се разгласи за президент на страната разгласи, че Каракас ще поддържа дипломатически връзки с всички страни по света.

„ Отговорно декларирам, че нашата суверенна страна ще поддържа дипломатически връзки с всички страни в света. Твърдо сме решени да възстановим конституционния ред “, написа Гуайдо в Туитър.

Военните във Венецуела не признават обявилия се за президент водач на опозицията Хуан Гуайдо. Това написа в Туитър министърът на защитата на страната и акцентира, че военните ще продължат да пазят конституцията и националния суверенитет, само че няма да одобряват натрапен им президент.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани всички държави-членки на Европейски Съюз да поддържат „ демократичните сили “ във Венецуела. В Туитър Туск написа: „ Надявам се, че всички страни от Европейски Съюз ще се обединят към демократичните сили във Венецуела. За разлика от Мадуро, Националното заседание, в това число и Хуан Гуайдо имат либерален мандат от жителите на Венецуела “.

Малко по-късно Европейският съюз прикани за неотложно започване на политически развой във Венецуела, който ще докара до свободни избори.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани за "спешно започване на политически развой във Венецуела, след което ще се проведат свободни избори в сходство с Конституцията".

Френското председателство съобщи, че се съветва с европейските сътрудници преди да заеме позиция, до момента в който немският външен министър Хайко Маас приканва страните в спора във Венецуела да поддържат мира и да се въздържат от принуждение.

Куба поддържа социалистическия си съдружник Николас Мадуро против „ империалистическия зложелател “. В Туитър, президентът на Острова на свободата Мигел Диаз-Канел написа, че изпраща поддръжката и солидарността си на президента Николас Мадуро, след империалистическите опити да бъде дискредитиран, а Боливарската гражданска война да бъде дестабилизирана “. В същото време външният министър на Куба Бруно Родригез съобщи, че дейностите на ръководителя на Националното заседание на Венецуела Хуан Гуайдо, който се разгласи за президент на страната са „ опит за прелом “.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази своята поддръжка към венецуелския си сътрудник Николас Мадуро, откакто водачът на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо се самообяви за държавен глава.

„ Президентът организира телефонен диалог и изрази поддръжката на Турция към президента на Венецуела Николас Мадуро с думите:„ Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб! ”, написа Ибрахим Калан в Туитър.

Развитието във Венецуела демонстрира същинското отношение на Запада към интернационалното право, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

„ Развитието във Венецуела демонстрира доста добре по какъв начин напредналото западно общество в действителност третира интернационалното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на други страни, като непосредствено трансформира нещата там “, сподели Захарова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР