Уличен в престъпления съдия е на крачка да оглави Районния

...
Уличен в престъпления съдия е на крачка да оглави Районния
Коментари Харесай

Съдия, извършил престъпления иска да оглави Районния съд в Пловдив

Уличен в закононарушения арбитър е на крачка да оглави Районния съд в Пловдив. Става въпрос за Божидар Кърпачев, за който се знае, че е създавал правосъдни протоколи с погрешно наличие.
Скандалният случай нашумя през декември 2023 година, след тъжба на юрисконсулта на Национална агенция за приходите.
За през днешния ден е несъмнено чуване пред Висш съдебен съвет на двама претенденти за ръководител на Районен съд Пловдив, единият от които е точно Божидар Кърпачев. Другият претендент е Диляна Славова, която е сегашен заместник-председател на съда. След това Висш съдебен съвет ще би трябвало да реши кой ще бъде новият ръководител на Районния съд.
Но редно ли е изобщо Кърпачев да се кандидатира и каква е истината за закононарушенията, в които е забъркан той, припомняме в този момент.
Софийската градска прокуратура, която проверява закононарушения, осъществени от магистрати, е проверявала дейностите на арбитър Кърпачев по две каузи, гледани на 26 септември 2023 година
Първото проблематично дело в този ден е по тъжба на компания против акт на Национална агенция за приходите. Заседанието по делото е било планувано за 14 часа в този ден. Юрисконсултката на Национална агенция за приходите Милена Манолева е желала съда да измести за по-късен час съвещанието, тъй като по това време е на друго съвещание. Съдът отхвърля и съвещанието остава планувано за 14.00 часа.
Прокурорската инспекция открива, че арбитър Кърпачев в действителност е разкрил правосъдното съвещание даже по-рано – в 13:54 и го е завършил стремително – в 13:56 часа. Делото е оповестено за решение.
Точно в 14:00 часа в правосъдната зала влиза юрисконсултката, която въпреки всичко е съумяла да преподреди графика си и да се яви в точния момент. Съдия Кърпачев ѝ споделил, че към този момент е завършил делото, което е оповестено за решение в нейно неявяване.
Съдията даже декларирал, че няма какво още да направи в обстановката с оглед обстоятелството, че другите страни ca сu тръгнали, защото делото е завършило малко пo-рано и ще се произнесе с решение в период.
По-късно Милена Манолева открива, че съгласно формалния правосъден протокол съвещанието е почнало тъкмо в 14:00 часа и е завършило една минута по-късно. Оказва се, че в системата на съда нямало по какъв начин да се впише по-ранен час.
Вписването на погрешен час за започване на правосъдното съвещание не е единственото нарушаване на арбитър Кърпачев за деня. След като е съумял да завърши едното съвещание четири минути по-рано, той се е заел със идващото.
В 13:57 часа в правосъдната зала влезнал адв. Александър Александров, който трябвало да се яви по делото, планувано за 14:10 часа.
Адвокатът е провел персонален диалог със арбитър Кърпачев и декларирал, че разногласието по случая бил напълно юридически, че той не възразява дa се даде ход, че няма въпроси към очевидеца по делото. Адвокатът споделил позицията си на съдията и предал писмените си доказателства.
Същинското правосъдно съвещание почнало в 14:10 часа, само че без наличието на адв. Александров. Според направения протокол от съвещанието обаче нещата стоят по различен метод.
Съдия Кърпачев е споделил на правосъдния си секретар Станка Деведжиева да запише в протокола, че адв. Александров е участвал на съвещанието, взел участие е интензивно и даже е претендирал за разходи.
По време на инспекцията Софийската градска прокуратура е разполага даже с видеозаписи от правосъдната зала, които удостоверяват изказванията на забърканите по случая.
Данните са от публична позиция на Адвокатска гилдия – Пловдив от 01.12.2023г .,  в която се осъжда съставянето на протоколи с погрешно наличие в Районен съд – Пловдив, като приема, че това е очевидно пренебрежение на закона, който съдът е предназначен да пази. Адвокатите приканват способените органи да извършат неотложно следствие и да уведомят обществеността за резултата от инспекцията за вероятно осъществено закононарушение от правосъден състав.
Plovdiv24.bg  поиска и мнението на някогашния ръководител на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев по случая. Той ни осведоми, че казусът е тъкмо подобен. След жалбата на юристконсулта на Национална агенция за приходите Калибацев е назначил инспекция и след нея излиза наяве, че нещата са тъкмо такива – съдията е направил закононарушение. „ Съдията и правосъдният секретар са с необикновен статут и не може да се одобри, че казусът е нищожен, съгласно решение на ВКС, където е доказана неоправдателна присъда на правосъден секретар, взел участие в три съвещания с подправени протоколи “, уточни той.
Именно на база на това решение Калибацев уволнява дисциплинарно въпросната секретарка. След като изтича мандатът му, тя завежда дело в районен съд Хасково. Съдиите там одобряват, че има процесуални нарушавания, само че в крайна сметка тя е възстановена отскоро пак на работа и още веднъж заседава точно със същия арбитър Кърпаров, уточни Калибацев.
Жалбата против арбитър Кърпачев е изпратена на Районна прокуратура, която  е приела, че има осъществено закононарушение. Материалите са изпратени до Софийска градска прокуратура. След тримесечна инспекция Софийска градска прокуратура стига до извода, че има сбъднат състав на закононарушение, само че е отказано образуването на досъдебно произвеждане, тъй като стореното е „ незначителен случай “.
Това изобщо не кореспондира с практиката ни, защото има елементарни хора, които са осъждани за надалеч по-незначителни закононарушения с документи.
Ако съдията попълня протоколи с погрешно наличие има огромен проблем, защото това основава една особена взаимозависимост, твърди арбитър Калибацев.
Проверката против него може да стои висяща още 14 години, което значи, че във всеки един миг, тя може да бъде възобновена и да му бъде повдигнато обвиняване. В този смисъл е неразбираемо за какво и по какъв начин тук в Пловдив няма наказание. Тогава каква промяна и доверие желаеме да има към съда, след като такива хора, като арбитър Кърпачев правораздават.
Наказателният кодекс планува до 5 години затвор за сформиране на документи с погрешно наличие, а при маложавни случаи до 1 година отнемане от независимост или пробация. В случая обаче инспекцията против съдията е прекъсната без последици за него.
В последна сметка следва скоро да се разбере ще има ли Пловдивският областен съд злепоставен ръководител.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР