Украйна заяви, че не е поемала ангажименти към Русия, които

...
Украйна заяви, че не е поемала ангажименти към Русия, които
Коментари Харесай

Украйна отрича да е давала нови обещания на Русия за зърнената сделка

Украйна съобщи, че не е поемала задължения към Русия, които да надвишават изискванията на Черноморската самодейност за зърно, контрактувана през юли , с цел да убеди Москва да възобнови присъединяване си в договорката, оповестява " Ройтерс ".

В събота Русия съобщи, че прекратява действието на съглашението за доставка на зърно, подписано сред Москва, Турция, Украйна и Организация на обединените нации. Мотивът, бележит от Кремъл, бе, че към този момент не може да подсигурява безвредното прекосяване на кораби от Украйна през Черно море, като изясни това с нападението против кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Вчера обаче съветското министерство на защитата разгласи, че страната се връща към присъединяване в зърнената договорка, откакто е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да употребява зърнения кулоар за бойни дейности против Москва.

Впоследствие съветският президент Владимир Путин заплаши още веднъж да напусне зърнената договорка, в случай че Киев наруши гаранциите за сигурност към Москва.

Във Facebook представителят на украинското външно министерство Олег Николенко акцентира, че Киев не е предложил нищо ново на Русия, с цел да подсигурява, че тя ще се върне към договорката, предопределена да освободи украинския експорт на зърно след съветската инвазия.

Държавата ни не е поела нови задължения, които да надвишават съществуващите в съглашението за зърното, безапелационен бе той.

" Спомнете си, че в границите на това съглашение през юли страните се ангажираха да подсигуряват безвредна и надеждна функционираща среда за зърнения кулоар. Украйна в никакъв случай не е излагала на заплаха зърнения маршрут ", акцентира Николенко.

Той уточни, че Украйна ясно се придържа към изискванията на съглашението.

Украйна не е употребила и не е възнамерявала да употребява зърнения кулоар за военни цели, посочи още Николенко.

" Москва се върна към договорката за зърно с помощта на дейната дипломация на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В съгласуваност с Украйна те откриха думите, които съветският президент Владимир Путин да разбере ", посочи той.

Източник: Ройтерс


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР