Украйна заведе още осем дела срещу руски военни за военни

...
Украйна заведе още осем дела срещу руски военни за военни
Коментари Харесай

Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Украйна заведе още осем каузи против съветски военни за военни закононарушения. Това заяви украинският основен прокурор Ирина Венедиктова, представена от " Ройтерс ".

Към момента в страната са произнесени три присъди против руснаци по това обвиняване.

По данни на Венедиктова от началото на съветската инвазия на 24 февруари украинските управляващи са почнали над 16 000 следствия за хипотетични военни закононарушения, като всеки ден техният брой се усилва.

" Говорим за хора, които не са пристигнали просто в качеството си на военни бойци,... а са пристигнали да изнасилват, да убиват цивилни, да плячкосват, да унижават и така нататък ", акцентира тя.

Киев упрекна Русия в зверства и грубост против цивилното население по време на " специфичната й военна интервенция ", изключително в предградията на Киев. Там след изтеглянето на съветските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце.

Много страни и интернационалните институции също смятат убийствата на тези цивилни за военни закононарушения и към този момент стартира тяхното следствие. За тях обаче могат да бъдат упрекнати съответни причинители и се смята, че ще бъде доста мъчно и доста малко евентуално самият съветски президент Владимир Путин да бъде притеглен като обвинен.

От своя страна, Москва отхвърля нейни цели да са цивилните поданици и назовава нахлуването си " специфична военна интервенция " за разоръжаване на Украйна и освобождението й от " антируски националисти ", подклаждани от Запада.

В края на май съд в Киев осъди на пожизнен затвор пленения съветски сержант Вадим Шишимарин, упрекнат в убийството на граждански в Сумска област. 21-годишният мъж беше първият съветски боец, който се изправи пред украински съд от началото на нашествието.

Впоследствие украински съд осъди двама хванати съветски бойци на 11,5 години затвор.
ТЕМА преди 1 час 532 преди 3 часа 363 преди 4 часа 339
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР