Украйна все още не е получила уверения за доставка на

...
Украйна все още не е получила уверения за доставка на
Коментари Харесай

Москва: Доставката на F-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

Украйна към момента не е получила уверения за доставка на самолетите, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред водачите на страните от групата на Г-7 през вчерашния ден, че Вашингтон поддържа взаимни съюзнически стратегии за образование на украински водачи на F-16, оповестиха високопоставени американски чиновници.

Обучението най-вероятно ще се организира в Европа през идващите месеци.

Байдън сподели пред водачите от Г-7, че решенията по кое време, какъв брой и кой ще даде на Украйна изтребители от четвърто потомство, с цел да ги употребява в борба, ще бъдат взети през идващите месеци, до момента в който трае образованието.

Украинският президент Володимир Зеленски от дълго време приканва за доставка на западни изтребители, които да подсилят защитата на страната му в продължаващата към този момент 15-месеца война на Русия против Украйна, само че до момента се сблъскваше със скептицизма на Съединени американски щати. Съгласно разпоредбите за лицензиран експорт, Съединени американски щати би трябвало да одобрят всяко изпитание на съдружниците за образование на украински водачи.

Сега Зеленски приветства решението Съединени американски щати. " Така ще бъде оказана сериозна помощ на нашите военновъздушни сили ", написа украинският президент в Туитър, съобщи Агенция Франс Прес.

Британският министър председател Риши Сунак одобри със удовлетворение поддръжката, изразена от Съединени американски щати за самодейността украински водачи да бъдат обучавани на изтребители, в това число и на F-16.

" Обединеното кралство ще работи дружно със Съединени американски щати, Нидерландия, Белгия и Дания, с цел да подсигурява на Украйна бойния въздушен потенциал, от който има потребност ", посочи Сунак. 

Нидерландският министър председател Марк Рюте приветства решението на Съединени американски щати. Датското военно министерство - също. И двете страни са подготвени да се включат в образованието. 

" Виждаме, че западните страни към момента се придържат към сюжета за ескалация. Той е обвързван с колосални опасности за тях самите ", сподели в отговор Александър Грушко.

" Във всеки случай това ще бъде взето поради във всички наши проекти и ние разполагаме с всички нужни средства за реализиране на поставените цели ", заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Западните страни се пробват да се освободят от по-старите самолети F-16, като купуват по-новите F-35. Стана известно да вземем за пример, че от Португалия и Норвегия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР