Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители

...
Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия

Украйна ще се трансформира в един от основните международни производители на оръжия и отбранителни системи и това е капацитет, който към този момент се осъществя, съобщи президентът Володимир Зеленски в снощното си видеообръщение. Той загатна България като участник в новосформирания Алианс на отбранителната промишленост, който включва 38 компании от 19 страни.

Така Зеленски заключи резултатите от извършения в Киев Международен конгрес на отбранителната промишленост, ориентиран към привличане на военни производства в Украйна. Страната през днешния ден отбелязва Деня на бранителите и уважава паметта на падналите в пердах.

Трафикът на Майдана в центъра на Киев спря тази заран. Цяла Украйна уважи паметта на починалите бранители на отечеството. Опечалени се събраха и в киевското предградие Буча.

" Дойдох да изразя респект към нашите герои и да посетя брачна половинка ми. Много ми е мъчително. Преди той купуваше цветя на мен и на щерка ми, а в този момент ние му носим цветя. Трябва да помним нашите герои и да приказваме за тях, колкото и да е мъчно ", сподели Витлана Еремич.



Във възпоменателните церемонии в Киев се включи и гостуващият Върховен представител на Евросъюза по външната политника и сигурността. Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът приготвя дълготрайни задължения към сигурността на Украйна. В платформата Екс, някогашна Туитър, той означи, че Украйна се нуждае от повече военна помощ и то бързо.

Седем страни от Евросъюза са поръчали муниции по скица за публични поръчки с цел да доставят незабавно артилерийски снаряди на Украйна и да попълнят изчерпаните ресурси на Запада, отбелязва Ройтерс. В снощното си видеообръщение президентът Зеленски загатна поименно 19 страни, включили се към новосформиран Алианс на отбранителните промишлености, измежду тях и България.

" Допълнително нашите проиизводители подписаха 20 документа с партньорски компании. Това са съглашения и меморандуми. Всеки подобен документ по-късно се трансформира в ново произвеждане или разширение на съществуващо съдействие Това са спорумения за взаимно произвеждане, продан на технологии, доставка на съставни елементи. Производство на твърдо гориво и боеприпаси, образование на фрагменти за нашата отбранителна индустрия. Отделно развиваме украинско произвеждане на дронове, наземни и морски самостоятелни системи ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че изявление на министъра на защитата за изпращане на английски елементи, които да образоват украински военни в самата Украйна не се отнася " за тук и в този момент ". Според премиера, Грант Шапс е приказвал " в дълготраен проект ". Шапс пое английската защита предишния месец, а през днешния ден заяви, че английски самолети Тайфун са били изпратени в Полша за укрепване на Източния фланг на НАТО.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че всеки английски инструктор в Украйна ще бъде законна цел за съветските сили. Според него същото се отнася и за немските фабрики за крилати ракети Таурус, в случай че това далекобойно оръжие бъде предоставено на Украйна. Медведев още веднъж упрекна Запада, че тласка света към Трета международна война.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР