Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраната за зърно: Politico

...
Киев обмисля да съди Полша, Унгария и Словакия заради техните
Коментари Харесай

Киев обмисля да съди Полша, Унгария и Словакия заради техните забрани за украински селскостопански продукти, съобщи новинарското издание Politico.

Списанието в понеделник цитира украинския търговски представител Тарас Качка, който казва, че Киев също може да наложи реципрочни мерки на Полша, ако Варшава не отмени своите допълнителни стъпки.

„Ще бъдем принудени да отмъстим на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша“, каза той.

През май Европейският съюз ограничи украинското зърно, за да позволи на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, като същевременно разреши транзита на такива товари за износ другаде.

Докато ограничението изтече миналата седмица, Варшава, Братислава и Будапеща обявиха своите забрани за украинско зърно и заявиха, че действат в интерес на своите икономики и че този ход има за цел да защити своите фермери.

Трите държави се оплакаха, че пренасищането с украинско зърно заплашва техните вътрешни пазари.

Качка каза, че забраните са „нелепи“.

„Мисля, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна и също така напълно да пренебрегне Брюксел. И затова смятам, че това е много смело движение срещу двама ни от Будапеща“, каза той.

ЕС разреши забраната да изтече в петък, след като Украйна заяви, че ще предприеме мерки за затягане на контрола върху износа към съседните страни.

Качка каза, че Киев е готов да „поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна не създава цунами в съседните страни“ и ще наложи система от лицензи за износ в „реално време“ за зърно.

Но украинският служител също посочи, че решението да наложат своите забрани извън подкрепата на ЕС е породило „най-голямото системно безпокойство“, ако партньорите не могат да се доверят, че Брюксел говори от името на блока.

Според Politico Киев също планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез търговското си споразумение с ЕС.

„Мисля, че целият свят трябва да види как държавите-членки на ЕС се държат към търговските партньори и собствения си съюз, защото това може да повлияе и на други държави“, добави той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР