Украйна ще произвежда ядрено гориво, което може да замени руското,

...
Украйна ще произвежда ядрено гориво, което може да замени руското,
Коментари Харесай

Украйна ще произвежда ядрено гориво, планира доставки и в България

Украйна ще създава нуклеарно гориво, което може да размени съветското, в това число на европейския пазар.

Според пресслужбата на Министерството на енергетиката министър Герман Галущенко е декларирал това по време на посещаване в дружество, което ще създава нуклеарно гориво за локални атомни енергоблокове, а по-късно за експорт в други страни.

Според министъра индустриалната линия на украинското дружество ще създава горивни касети на нуклеарни реактори на атомни електроцентрали. През 2023 година се възнамерява довеждане докрай на лицензирането и влизане в комерсиално произвеждане на стебла, а през 2024 година в промишлено произвеждане на глави за горивни възли. Тези съставни елементи ще бъдат употребявани за производството на нуклеарно гориво за потребностите на Енергоатом в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция.

" За страдание доста европейски страни остават подвластни от съветските нуклеарни технологии. В същото време Украйна, откакто се отхвърли от съветското нуклеарно гориво, трансферира нуклеарните си енергоблокове на нуклеарно гориво от американския производител Westinghouse. Чехия, Словакия, Финландия и България също показаха предпочитание да създадат подобен преход. И в бъдеще Украйна може да стане снабдител на нуклеарно гориво за тези страни ", сподели Галущенко.

Президентът на Energoatom Петр Котин добави, че съгласно проекта Energoatom възнамерява да пусне лична линия за произвеждане на нуклеарно гориво след три години.

„ Планира се след три години да достигнем цялостния цикъл на произвеждане на нуклеарно гориво в Украйна. 2026 година е датата, когато ще можем изцяло да произвеждаме нашето украинско гориво от съставни елементи, които се създават тук. А детайли, които не можем да произвеждаме, ще да бъдат закупени от сътрудници “, акцентира президентът на Енергоатом.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР