Украйна ще продължи да нанася удари по Крим и Керченския

...
Украйна ще продължи да нанася удари по Крим и Керченския
Коментари Харесай

Военният министър на Украйна пред CNN: Атаките ни срещу Крим ще продължат

Украйна ще продължи да нанася удари по Крим и Керченския мост, който го свързва с съветската суша.

Това съобщи министърът на защитата на Украйна Олексий Резников в изявление за CNN, като в същото време призна, че проектът за бавната контраатака изостава от графика.

Докато през миналата седмица Русия обстрелваше южния пристанищен град Одеса и околния район, Украйна продължи да нанася удари на територията на Крим.

Във вторник украински безпилотни самолети удариха склад за муниции, единствено седмица откакто морски безпилотни самолети удариха моста в Керч.

" Всички тези цели са публични, тъй като това ще понижи потенциала им да се бият против нас и ще помогне да се избави животът на украинците ", съобщи Резников.

Запитан дали задачата на Украйна е трайно да извади от строя моста към Крим, Резников отговори:

" Нормална тактичност е да разрушиш логистичните линии на врага си, с цел да спреш опциите да получиш повече муниции, повече гориво, повече храна и така нататък Ето за какво ще използваме тази тактичност против тях ". Той упрекна Русия, че работи като " терористична страна ".

Междувременно безпилотни самолети обстрелваха пристанищната инфраструктура в района на Одеса, като се насочиха към основни хранилища на зърнени ресурси, откакто Москва се отдръпна договорката за зърно, позволяваща експорт на украинска пшеница за интернационалните пазари. " Този метод е неуместен, само че е действителен и по тази причина е ново доказателство, че те са терористична страна ", сподели Резников.

Високопоставени съветски чиновници обявиха, че внезапното увеличение на офанзивите е отговор на смъртоносната детонация на стратегическия Керченски мост в окупирания от Русия Крим по-рано този месец.

" Русия се опита да изясни, че това е отговор за някои гърмежи на тяхна територия, само че те се бият с цивилни ", сподели Резников. " Ето за какво ги назовавам мародери, изнасилвачи и убийци ", добави той.

Запитан дали Украйна възнамерява да ускори офанзивите против съветски кораби в Черно море като ответна мярка, отговори: " Имаме потенциал. Имаме оръжия, както направихме с крайцера " Москва ", и в случай че ни заплашват в Черно море, ще би трябвало да отговорим ".

Гордостта на съветския флот, ракетният крайцер " Москва ", потъна в Черно море през април при нахлуване, за което претендираха украински публични лица, напомня CNN.

През последните седмици украинските сили за противовъздушна защита противодействат на възобновените съветски офанзиви против Одеса, защото Киев се пробва да пробие плътната защита на Москва в югоизточните райони.

Но изтощителната контраатака на Украйна не докара до забележителен пробив, макар че западните съдружници дават помощи за милиарди долари, с цел да засилят военната мощност на Киев и образоват стотици бойци.

Резников обаче упорства, че интервенцията " върви по проект ": " Нашите генерали, нашите командири виждат действителната обстановка на бойното поле. И още веднъж би трябвало да повторя, че главната полезност за нас е животът на нашите бойци ".

Запитан дали проектът изостава от графика, той признава, че е по този начин. Ако украинските сили съумеят да пробият сполучливо забележителните отбранителни линии на Москва по украинското крайбрежие на Азовско море, което свързва Крим с Донбас, Резников съобщи, че това ще бъде " добър резултат " за Киев.

" Трябва да го създадем, мислейки за живота на нашите бойци, а не на руснаците. Те употребяват бойците като пушечно месо. Това е война и мисля, че  ще покажем на света, че ще я спечелим ", сподели той, акцентирайки, че Украйна си връща територии в Херсонска и Харковска област.

Резников съобщи, че образованието на украинските водачи за F-16 ще стартира през август, като добави, че в случай че Киев разполагаше с изтребителите в този момент, те " сигурно " щяха да оказват помощ за постигането на по-голям прогрес в контраофанзивата.

Той добави, че тази седмица ще показа на Съединени американски щати отчет за потреблението на противоречивите касетъчни муниции, доставени в Украйна. Високо разрушителните касетъчни муниции са неразрешени от Англия, Франция, Германия и други основни съдружници на Съединени американски щати, само че Съединени американски щати и Украйна не са подписали възбраната, както и Русия, прецизира CNN.

В изявлението с министъра на защитата се визира и тематиката за участието на Украйна в НАТО.

Срещата на върха в литовската столица Вилнюс преди две седмици стартира с гледище от украинския президент Володимир Зеленски Украйна да получи покана за блока, макар съпротивата на съдружниците.

В изявлението си за CNN Резников призна, че Украйна евентуално ще може да се причисли към алианса едвам след края на войната. " След успеха, по-късно, това ще бъде в полза на НАТО, тъй като ние станахме същински източен щит ", съобщи той.

Според министъра, Украйна е придобила " действителен военен опит - по какъв начин да възпира руснаците и да ги побеждава благодарение на общоприетоо оръжие на НАТО ".

Прогнозира, че кандидатурата за участие ще бъде призната през юли 2024 година, когато е планувана среща на върха на НАТО във Вашингтон във връзка 75-годишнината на Алианса.

Запитан дали счита, че войната ще завърши до идващото лято, военният министър стремително декларира: " Да, ние ще спечелим тази война! ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР