Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,

...
Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна увеличава износа на ток за ЕС

Украйна се готви да усили износа на ток за Европейски Съюз, с цел да помогне на Европа да " устои на енергийния напън " на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски , представен от Франс прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Постепенно ще създадем Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, с помощта на нашето вътрешно произвеждане на електричество ", сподели той в ежедневното си видеообръщение. " Въпреки войната ние осигурихме за рекордно малко време интеграцията сред украинската и европейската мрежа ", добави президентът.

Неговото изказване бе направено ден откакто страните членки на Европейски Съюз реализираха съглашение да понижат потреблението на газ и да оказват помощ по този метод на Германия след фрапантното понижаване на съветските доставки на синьо гориво. Киев и европейците упрекват Москва, че употребява газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди съветското настъпление Украйна покриваше 50 % от енергийните си потребности с атомна сила, означи ДПА. Страната също по този начин внасяше ток от Беларус и Русия. Руските войски наскоро превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и минимум два теца, работещи на въглища.

Русия е завзела " Углегорск "

Руските сили са завзели втората по величина електроцентрала в източната част на Донецка област и подхващат " солидно пренасочване " към три южни области, заяви консултант на украинския президент Володимир Зеленски , представен от Ройтерс.

Вчера Москва съобщи, че нейни елементи са завладяли издигнатата по руско време въглищна електроцентрала " Углегорск " и че тя е останала непокътната.

" Те реализираха дребен тактически прогрес, завзеха " Углегорск ", удостовери Олексий Арестович в изявление, публикувано в YouTube.

Президентският консултант добави, че пренасочването на съветските сили наподобява като смяна в тактиката и че от стратегическо нахлуване, те евентуално минават към стратегическа защита.

Арестович и още един формален украински представител показаха, че Русия изпраща сили в областите Мелитопол, Запорожие и в Херсон.

Вчера Украйна обстрелва основния " Антоновски " мост, който минава над река Днепър в Херсонска област.

ДНЕС Е ДЕНЯТ НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ



Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР