Украйна продължава усилията за възстановяване на износа на зърно през

...
Украйна продължава усилията за възстановяване на износа на зърно през
Коментари Харесай

Украйна продължава подготовката за износ на зърно

Украйна продължава напъните за възобновяване на износа на зърно през черноморските пристанища, само че предизвести, че доставките ще бъдат наранени, в случай че съветският ракетен удар против Одеса бъде последван и от други, заяви Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира съботната ракетна офанзива като " безчовечие ", което демонстрира, че на Москва не може да се има вяра да приложи съглашението, реализирано единствено ден по-рано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Украинската войска, представена от публичната телевизия Суспилне, заяви, че съветските ракети не са засегнали пристанищните хранилища на зърно, нито са предизвикали обилни вреди. Властите оповестиха, че подготовката за обновяване на износа на зърно продължава.

" Продължаваме техническата подготовка за започването на експорт на хранителни артикули от нашите пристанища ", написа министърът на инфраструктурата Олександр Кубраков във Facebook.

Според украинската войска две ракети " Калибър ", изстреляни от съветски военни кораби, са блъснали зоната на помпена станция на пристанището, а други две ракети са били свалени от противовъздушната защита.

В неделя Русия сподели, че силите ѝ са блъснали украински военен транспортен съд и склад за военно съоръжение в Одеса, където се намирали високоточни ракети.

Олех Устенко, стопански консултант на украинския президент Зеленски, съобщи по украинска телевизия в неделя, че Украйна би могла да изнесе 60 милиона зърно през идващите девет месеца, само че в случай че работата на пристанищата бъде затруднена, това може да отнеме до 24 месеца.

Руските удари против Одеса бяха наказани от Организация на обединените нации, Европейския съюз, Съединени американски щати, Англия, Германия и Италия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР