Украйна получава между 2 и 3 млрд. долара годишно за

...
Украйна получава между 2 и 3 млрд. долара годишно за
Коментари Харесай

Украйна получава близо 3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ към Европа

Украйна получава сред 2 и 3 милиарда $ годишно за преноса на съветски газ за европейските страни, само че не се прави нищо за модернизиране на съответната газопреносна мрежа. Това съобщи непрекъснатият представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, представен от БГНЕС.

По-рано Европейската комисия заяви, че има намерение да получи мнението на Украйна по отношение на в процеса на узаконяване на плана.

Според Чижов е ясно за какво Украйна е заинтригувана да взе участие в този развой, защото тя получава 2-3 милиарда $ за пренос. Това по негови думи е като пари от въздуха.

" В същото време не се прави нищо за модернизиране на директната мрежа, построена още по руско време. Там има помпи, създадени през 70-те години на предишния век. Да не приказваме за степента на изхабяване, в това число на самите тръби ", означи съветският посланик.
 Европейски Съюз и Съединени американски щати ще доставят газ на Украйна и Молдова
Европейски Съюз и Съединени американски щати ще доставят газ на Украйна и Молдова

При рецесия с Русия

Той акцентира, че от своя страна Европейски Съюз има и личен интерес. " В края на краищата, в случай че преносът през Украйна спре, кой ще даде на страната тези пари? А какво ще се случи с Украйна без тези пари? " , запита риторично Чижов и добави, че Европейска комисия схваща доста добре тази обстановка.

Припомняме, " Северен поток 2 " би трябвало да удвои доставките на на ниска цена природен газ от Русия за Германия, който съгласно най-голямата стопанска система в Европейски Съюз е нужен да ѝ помогне в преходния интервал след изоставянето на въглищата и нуклеарната сила.
 Европейска комисия скастри Русия, че продължава да употребява газа за политически напън
Европейска комисия скастри Русия, че продължава да употребява газа за политически напън

Европейски Съюз договаря с Норвегия и Съединени американски щати за увеличение на доставките на синьо гориво

Газопроводът се състои от две тръби с общ потенциал от 55 милиарда куб. метра газ годишно и е положен от крайбрежията на Русия през Балтийско море до Германия.

Но планът на стойност 10 милиарда евро в продължение на години беше преследван от забавяния и провокира яростни рецензии от източноевропейски съдружници на Германия като Полша, както и от Съединени американски щати.

Той бешено немският енергиен регулатор BNetzA съобщи, че процесът на утвърждение на газопровода евентуално ще се проточи до втората половина на 2022 година

Русия доставя към 40% от газа в Европейски Съюз. Потенциалното влияние върху тези доставки, ако Русия нападне Украйна, е тласък за Европейски Съюз да усили доставките от други страни.

Миналата седмица стана ясно, че за първи път от два месеца.
 Откъде може да пристигна газ за Европа, в случай че Русия спре кранчето?
Откъде може да пристигна газ за Европа, в случай че Русия спре кранчето?

Опасенията са, че съветска инвазия в Украйна ще докара до енергийна злополука

Миналия месец от съветския газов колос оповестиха, че от 11 януари насам равнището на запасите в европейските газохранилища " се е преместило в зоната на рекордно ниски равнища за дълготраен интервал на наблюдаване ".

Един от факторите за повишаването на газа в Европа е точно ниското равнище на запълняемост на европейските газохранилища. Други значими фактори за високите цени са лимитираното предложение от главните снабдители на синьо гориво и към момента огромното търсене на полутечен газ от Азия.

Историческият най-много в цената от 2190,4 $ за 1000 куб. м газ беше доближат в края на декември 2021 година Тази стойност е няколко пъти по-висока от междинните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР