Украйна отбеляза тридесет и седмата годишнина от ядрената катастрофа в

...
Украйна отбеляза тридесет и седмата годишнина от ядрената катастрофа в
Коментари Харесай

Володимир Зеленски: Не трябва да позволим на терористичната държава да изнудва Украйна и целия свят

Украйна означи тридесет и седмата годишнина от нуклеарната злополука в Чернобил с апел към света да не се поддава на съветския " шантаж " по отношение на нуклеарните централи, които Русия е превзела по време на нашествието си, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10276
Бивши чиновници от Чернобилската АЕЦ сложиха начало на възпоменателните събития през днешния ден с бдение още през нощта в град Славюч, с цел да почетат жертвите на нуклеарната злополука, станала на 26 април 1986 година.

В резултат на детонация в реактор на централата в тогавашната руска Украйна радиоактивни материали се популяризират над цяла Европа. Около 30 чиновници на централата и пожарникари умират незабавно след повредата, а доста други хора умират по-късно в резултат на свързани с радиацията заболявания.

" Преди тридесет и седем години повредата в Чернобилската АЕЦ остави голям белег върху целия свят ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

Официални представители на Киев упрекват Москва, че се възползва от опасенията за сигурността, провокирани от нейната окупация на украински атомни електроцентрали, с цел да се пробва да принуди Киев и неговите съдружници да изпълнят съветските претенции. Русия отхвърля това.

Зеленски сподели, че Украйна и светът са платили висока цена за повредата през 1986 година и добави: " Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да не дадем опция на терористичната страна да употребява атомните електроцентрали, с цел да изнудва Украйна и целия свят ".

Украинското външно министерство осъди съветската окупация на Запорожката АЕЦ и настоя Русия да напусне централата.

Руски сили превзеха и към този момент нефункциониращата Чернобилска АЕЦ в края на февруари предходната година, само че се изтеглиха от нея няколко седмици по-късно.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР