Украйна очаква до три години да започне собствено производство на

...
Украйна очаква до три години да започне собствено производство на
Коментари Харесай

Украйна планира да произвежда собствено ядрено гориво в замяна на руското

Украйна чака до три години да стартира лично произвеждане на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали, за да размени съветското гориво , в това число на европейския пазар. Това съобщи пресслужбата на украинското министерство на енергетиката.

" Съгласно проекта „ Енергоатом “ (украинска компания, която ръководи националните атомни електроцентрали) възнамерява да сътвори лична линия за произвеждане на нуклеарно гориво до три години ", се споделя в изказване на уеб страницата на министерството.

Според министерството лицензирането се възнамерява да завърши тази година, а промишленото произвеждане на облицовки и глави (елементи на горивните касети) се чака да стартира през 2024 година Те ще се употребяват за произвеждане на нуклеарно гориво за потребностите на „ Енергоатом “ в завода на „ Уестингхаус “ във Вестерос, Швеция.

Според украинския министър на енергетиката Херман Галушченко Украйна чака да се трансформира в снабдител на нуклеарно гориво за европейските страни , в които работят атомни електроцентрали с реактори вид ВВЕР-440, за които съветското гориво е несравнимо.

Всички украински нуклеарни енергоблокове са проектирани да употребяват горивни касети, създадени от съветската компания ТВЕЛ . В края на 2018 година „ Енергоатом “ и ТВЕЛ удължиха контракта за доставка на съветско гориво до 2025 година „ Росатом “ означи, че ТВЕЛ ще продължи да обезпечава на украинските атомни електроцентрали съвременно и стопански дейно гориво според съществуващия контракт. През март 2022 година „ Енергоатом “ съобщи, че Украйна изцяло ще се откаже от закупуването на съветско гориво за своите атомни електроцентрали и има намерение да го размени с касети на „ Уестингхаус “. В края на февруари 2023 година „ Енергоатом “ съобщи, че от идната година всички блокове на украинските атомни електроцентрали ще работят с гориво на „ Уестингхаус “.

След държавния прелом в Украйна през 2014 година новите управляващи оповестиха проектите си за последователно прекъсване на съветското и прекосяване към американско гориво.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР