Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите няколко

...
Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите няколко
Коментари Харесай

WSJ: НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

Украйна няма да се причисли към НАТО през идващите няколко години, само че западните ѝ съдружници създават тактика, която ще обезпечи на страната сигурност и отбрана против повторна съветска експанзия, както и помощ в актуалната война.

Тази тактика е учредена на израелския модел, заяви The Wall Street Journal (WSJ).

 

Водещиият настоятелен вестник се базира на полския президент Анджей Дуда и западни чиновници, осведомени с полемиките.

Израел не е част от НАТО, само че Съединени американски щати го поддържат през цялото му битие като самостоятелна страна.

Тел Авив е най-големият адресат на американска помощ от Втората международна война насам.

Отношенията сред Израел и САШ са закрепени в 10-годишни контракти, като актуалният планува военна помощ в размер на 38 милиарда $ за интервала 2019-2028 година

Подобно съглашение с Украйна би трябвало да повлияе на изчисленията на Москва в сегашния спор, настояват западни представители.

Така Русия към този момент няма да може да залага, че една дълга война ще докара до понижаване на поддръжката за Украйна. Това изясни в изявление за WSJ Анджей Дуда.

 

Днес Русия би трябвало да разбере, че Украйна е получила тези гаранции за сигурност и те няма да изгубят силата си с течение на времето или заради умората на Запада от войната, уточни полският президент.
Споразумението няма да бъде обвързвано с договарянията сред Русия и Украйна и с мирния развой, акцентира той.

 

Според Дуда негов приоритет ще бъде прехвърлянето на оръжия и съвременни технологии на Украйна.


Тя към този момент е получила многочислени оръжия от НАТО, вариращи от портативни и стационарни зенитно-ракетни системи до танкове и бойни машини на пехотата. А в края на предходната седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа концепцията европейските страни да дават на Украйна американски изтребители F-16 и се съгласи да стартира образование на украински водачи за работа с тях.

 

По време на визитата си в Полша през февруари Байдън е разискал израелския модел, сподели Дуда. Сега западните страни все по-често го преглеждат преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

 

Очаква се след срещата на върха да бъде подписано съглашение за гаранции за сигурността на Украйна, настояват западни представители. Те споделят, че то ще бъде обвързвано с подготовката на Украйна за участие в НАТО в бъдеще, само че това може да стане след години, а в това време алиансът ще остане настрани от спора с Русия.

 

Израелският модел се трансформира в тематика за разискване, защото разрешава решаването на съществени въпроси, свързани със сигурността на Украйна, без участие в НАТО, съобщи пред WSJ представител на президентската администрация на Съединени американски щати. Но съответните параметри, сподели той, към момента се преглеждат: " Все още обсъждаме с Украйна, съдружниците и сътрудниците по какъв начин би изглеждал този модел ".


Предложението за израелския модел беше дефинирано през септември предходната година от Андрий Ермак, началник на украинската президентска канцелария, и някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. " Украйна се нуждае от стоманени и солидни гаранции за сигурност ", които би трябвало да бъдат в действие, до момента в който страната се причисли към алианса, съобщи Ермак пред WSJ.

 

Основният поръчител ще бъде Съединени американски щати, с присъединяване на европейските членове на НАТО, изясни Фабрис Потие, някогашен шеф по политиката на НАТО и консултант на Расмусен, който оказа помощ за правенето на съглашението и го показа на някои държавни управления.

 

Високопоставени чиновници в няколко европейски столици, в това число Париж и Берлин, обявиха пред WSJ, че са изразили кардинално единодушие с проекта, който включва серия от двустранни съглашения като част от многостранно съглашение.


Представители на НАТО, Украйна и няколко западни страни споделят, че Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция ще бъдат измежду участниците в него.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР