Украйна намали износа на зърно през август с една четвърт

...
Украйна намали износа на зърно през август с една четвърт
Коментари Харесай

Украйна намали доставките на зърно за световните пазари

Украйна понижи износа на зърно през август с една четвърт на годишна база и с 2% по отношение на юли. Това демонстрират калкулации на РИА Новости, основани на данни от украинското министерство на земеделието и митниците.

По-рано организацията осведоми, че през юли, след прекратяването на зърнената договорка, доставките на царевица, пшеница и ечемик са намалели с 38% по отношение на предходния месец.

Спадът в размерите на износа продължава и през август - с 2%, до 2,25 млн. тона. На годишна база понижението на зърнения износ е 24%. На фона на неустойчивостта на цените на пазара на зърно, приходите на Украйна от експорт на зърно останаха на същите равнища - 385 милиона против 380,4 милиона $ месец по-рано, като за година те понижиха с 35%.

Основният спад в износа се следи в пристанищата - доставките през тях понижават с 5%, до 1,58 милиона тона. В същото време транспортът с железопътен превоз остава на юлското равнище от 488 хиляди тона. В същото време главно повишаване на зърнения износ има при фериботите - с 1,7 пъти, до 88 хиляди тона, както и при камионите - с 10%, до 93 хиляди тона.

За отбелязване е, че през предишния месец структурата на доставките се промени внезапно: в случай че през последната година и половина главният дял в износа беше заеман от царевица, в този момент доставките ѝ внезапно са намалели - с 20%, до 877 хиляди тона, минимално ниво от пролетта на 2022 година. В същото време доставките на пшеница, в противен случай, се усилиха - съвсем 1,5 пъти, до 1,2 милиона тона, написа money.bg.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР