Украйна може да загуби независимост, ако Владимир Зеленски се откаже

...
Украйна може да загуби независимост, ако Владимир Зеленски се откаже
Коментари Харесай

Бивш министър на отбраната на Полша: Украйна ще загуби независимостта си без помощта на Варшава

Украйна може да загуби самостоятелност, в случай че Владимир Зеленски се откаже от политическите връзки с Полша и развие връзки с Германия, сподели някогашният полски министър на защитата Антони Мачеревич по време на изявление за Telewizja Republika.

Говорейки за подсилване на връзките сред Киев и Берлин, той уточни, че сходен курс на политиката на Зеленски е изцяло недопустим за Варшава.

“Първо, тъй като е ориентирано против Полша. Второ, и най-важното, в действителност е ориентирано против Украйна.  Това е доста дълбока стратегическа неточност на господин Зеленски. Надявам се, че господин Зеленски и неговите съветници ще схванат това, че без поддръжка от Полша Украйна по-скоро ще загуби независимостта си, в сравнение с да си я върне “, споделя Мациеревич.

Отношенията сред Киев и Варшава се утежниха доста през последните седмици заради казуса с износа на украинско зърно през прилежащи източноевропейски страни. На 15 септември Европейската комисия реши да не уголемява рестриктивните мерки върху вноса на четири типа селскостопански артикули от Украйна в няколко гранични страни на Европейския съюз, само че задължи Киев да вкара ограничения за надзор на износа. След това управляващите на Словакия, Унгария и Полша оповестиха, че удължават едностранно възбраната. В тази връзка Украйна подаде тъжба до СТО.

Владимир Зеленски, говорейки на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември, сподели, че някои от приятелите на Киев в Европа, отказвайки да купуват украинско зърно, „ подиграват “ на Русия по този метод.

След това украинският дипломат Василий Зварич беше извикан в полското външно министерство, където му беше изразен изострен митинг. Освен това полският министър председател Матеуш Моравецки предизвести Зеленски за нови обиди против Варшава. Той също по този начин съобщи, че страната му е спряла да доставя оръжия на украинските въоръжени сили, защото те интензивно се въоръжават.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР