Съседи Украйна и Румъния подписаха споразумение за увеличаване на износа на зърно от Киев през румънска територия

...
Украйна и съседна Румъния подписаха споразумение да работят заедно за
Коментари Харесай

Украйна и съседна Румъния подписаха споразумение да работят заедно за увеличаване на износа на зърно от Киев през румънските граници след като Москва прекъсна ключово споразумение за корабоплаване от военно време, което позволява безопасно преминаване през Черно море

От Associated Press, 18 август 2023 г., 10:26 ч. Транспортиране по река, железопътен транспорт, шосе, море, включително на гранични пунктове. Икономиката на Украйна е силно зависима от земеделието и нейното зърно е от решаващо значение за световните доставки на пшеница, ечемик и слънчогледово масло.

Чолаку каза на пресконференция след срещата, че той се надява Румъния да може да транспортира повече от 60% от износа на зърно от Украйна.

Той също така отбеляза „амбициозната“ цел за удвояване на транспорта на украинско зърно през Румъния, която беше поставена миналата седмица по време на среща, която включваше западни и украински служители в румънския Дунав Речен град Галац. Румъния възнамерява да удвои количеството от 2 милиона на 4 милиона тона на месец, но Чолаку не уточни времева рамка за увеличението.

„Подчертах важността на сътрудничеството между нашите страни, както и с нашите международни партньори“, каза той.

Румънският лидер добави, че черноморското пристанище Констанца ще остане ключов транспортен маршрут за получаване Стоките на Украйна към международния пазар. Сулинският канал, ръкав на река Дунав на втората по дължина река в Европа и ключов транспортен маршрут, също ще играе роля.

Двустранната среща идва на фона на седмици на руски удари по складовете за зърно и пристанищните съоръжения на Украйна по река Дунав.

Украйна все повече разчита на тези дунавски пристанища след Москва прекъсна ключово споразумение за корабоплаване по време на война, което позволява безопасно преминаване на износа на зърно през Черно море. В резултат на това Киев се опита да пренасочи транспорта през Дунав и пътните и железопътните връзки към Европа.

От своя страна украинският премиер Шмихал каза, че двете съседки ще има за цел да рационализира граничния контрол на пропускателните пунктове, за да улесни по-безпроблемния транспорт на стоки. „Обсъдихме подобряването на транспортната инфраструктура, унищожена от Русия“, каза той.

Чолаку добави: „Ще стоим до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР