Украйна говори за огромни загуби за Русия в първите две

...
Украйна говори за огромни загуби за Русия в първите две
Коментари Харесай

Какви са загубите на руската армия в Украйна?


Украйна приказва за големи загуби за Русия в първите две седмици на войната: дотук над 12 000 убити съветски бойци и стотици унищожени танкове и снаряжение. Според Съединени американски щати са починали към 4500 руснаци. А какво споделя Русия?

Ако съдим единствено по сведенията на. От първия до тринадесетия ден на войната са били убити " над 12 000 " съветски бойци, а 317 танка, 1070 бронирани коли, 120 артилерийски системи и 56 реактивни системи за залпов огън са били унищожени, заяви на 9 март украинското Министерство на защитата.

Убити са високопоставени съветски военни

Според украински източници, броят на високопоставените съветски военни, които са убити във войната, се усилва. На 1 март украинските медии оповестяват, че съветският генерал-майор Андрей Суховецки е бил погубен от снайперист покрай Мариупол. Суховецки е взел участие във войните в Чечения, Абхазия и Сирия и е награден с общо 14 медала и военни оценки. По време на нашествието в Украйна той е бил заместник-командир на 41-а войска.

В съветската обществена мрежа vk.com, която е под наблюдението на управляващите в Кремъл, негов сътрудник от армията Сергей Чипилев оповестява за гибелта на Суховецки в обява в персоналния си профил. Малко по-късно профилът му е заличен, откакто съветски медии попадат на информацията. Твърди се, че и съветският президент Путин е удостоверил гибелта на генерал-майор Андрей Суховецки в своя тирада.

На 8 март украинските медии оповестяват, че в сраженията в Харков е бил погубен и съветският генерал-майор Виталий Герасимов, първи вицекомандир на 41-а войска. Той е взел участие във Вторатата чеченска война и във войната в Сирия. Руските управляващи публично не удостоверяват гибелта му. Колективът за следствия Bellingcat обаче цитира съветски източник, който удостоверява, че Герасимов е умрял. Според Bellingcat съветската система за шифроване на връзката не действа - по този начин да вземем за пример е засечен диалог на сътрудници на ФСБ, в който се разяснява гибелта на Герасимов.

Русия дава нищожна информация за загубите на Украйна

Русия рядко приказва за загубите във войната. Едва на четвъртия ден от нашествието представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков загатна " починали и ранени ", само че без да прецизира какъв брой са те.
 Сравнение на армиите на Русия и Украйна
Сравнение на армиите на Русия и Украйна

На 2 март Конашенков разгласи, че в Украйна до този ден са починали 498 съветски бойци, а 1597 са били ранени. Той сподели още, че загубите от украинска страна се равняват на 58 унищожени изтребители, 472 танка и бронирани машини, 62 реактивни системи за залпов огън и 206 системи за артилерийски обстрел. Оттогава насам Русия не е давала нови информации за жертви и загуби.

Военни наблюдаващи и публицисти обаче допускат, че съветските загуби са доста по-големи. Според американски източници до момента в Украйна са починали към 4500 съветски бойци. Независими медии като " Радио Свобода " и " Вашингтон Пост " цитират родственици на починалите, които настояват, че постоянно броят на убитите съветски бойци се прикрива и отхвърля от управляващите.

" Невъзможно е самостоятелен източник да ревизира тези данни с акуратност, само че истината евентуално е някъде по средата. Сигурно е обаче едно: че на Русия ѝ се наложи да понесе повече загуби, в сравнение с е предполагала ", споделя Александер Греф от Института за проучване на мира и политиките по сигурността в Хамбург.

" Ситуацията в Украйна е комплицирана "

Не е извънредно по време на война всяка страна да разяснява загубите си внимателно или пък съзнателно да показва по-ниски цифри за убити и унищожени снаряжениия и в същото време да преувеличава данните за загубите на вражеската страна, споделя Греф. " Идеята е да се повдигне духа на войската, като се твърди, че починалите са доста малко. Същото важи и за обществото, където да се показа колкото се може по-положително ходът на войната. " В някои случаи е доста елементарно да се откри истината -, прибавя специалистът и прецизира: " Ситуацията с войната в Украйна обаче е доста по-сложна. И тук обаче има сериозен риск от противоречие сред обществената визия за протичащото се и действителността. Това от своя стрна води до неправилни догатки и заключения ".

Тъй като е мъчно да се откри достоверността на такава информация, изключително до момента в който текат сражения, самостоятелните наблюдаващи също разчитат на формалните източници, споделя Греф. " Единственото, което оказва помощ в тази ситуация е да се съпоставят разнообразни данни едни с други, да се следи за несъгласия и да се следи доста деликатно развиването на войната, с цел да се стигне до допустимо най-точната преценка. Въпреки това постоянно ще има огромна доза неустановеност. Трябва да си го признаем. "

***

Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР