Украйна е в сърцето на големите усилия за разширяване на

...
Украйна е в сърцето на големите усилия за разширяване на
Коментари Харесай

Политико: ЕС ще покани Украйна на преговори за присъединяване през декември

Украйна е в сърцето на огромните старания за разширение на Европейски Съюз до 35 страни. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на претендент за участие в Европейски Съюз този юни. Европейската комисия ще направи изказване, в резултат на което " ще бъде доста мъчно на страните членки да откажат отваряне на договарянията с Украйна ", декларирал посланик.

 

" Политическият напън просто ще бъде толкоз мощен, че нито една самостоятелна страна-членка няма да може да му устои. Работим с догатката, че в действителност до декември Европейският съвет ще реши да отвори договарянията ", добавил той.

 

Всяко решение за започване на публични договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва " Политико ". За да стартира договаряния, Украйна би трябвало да извърши седем условия, сложени от Комисията, в това число правосъдни промени и ограничение на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, съобщи през август украинското държавно управление.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и държавни ръководители в средата на декември, водачите ще създадат политическо изказване, с което ще дадат позволение за започване на договарянията, даже в случай че правната рамка за договарянията към момента не е приключена.

 

" Целта е през декември да се реализира политическо единодушие за началото на договарянията ", показал втори посланик, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

 

В отговор на питане до каква степен е стигнала Украйна в осъществяването на седемте критерия, чиновник на Европейски Съюз е декларирал, че напредъкът е окуражаващ и единствено една област, обвързвана с малцинствата, наподобява проблематична в кратковременен проект.

 

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели в свое изявление пред немския в. " Шпигел ", че Украйна би могла да се причисли към Европейски Съюз през 2030 година, в случай че бъдат изпълнени всички нужни условия, съобщи Укринформ.

 

По думите му Украйна и другите страни кандидатки би трябвало да осъществят промени, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите условия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР