Украйна е провалена страна, а украинците са нацисти: войната на

...
Украйна е провалена страна, а украинците са нацисти: войната на
Коментари Харесай

Украинските нацисти и тяхната провалена държава: какво говорят по руската телевизия


Украйна е " провалена страна ", а украинците са " нацисти ": войната на Русия против Украйна от дълго време е в ход, най-малко от телевизионния екран. Държавни медии от години приготвят почвата с пропагандни неистини за Украйна и украинците.

От екрана: съветският президент Владимир Путин

Искат ли руснаците война с Украйна? Това е въпрос, който звучи парливо, споделя Денис Волков, социолог от реномирания център " Левада " в Москва. Според него тази настройка е въпреки всичко маргинална. " Може и да има хора, които мислят по този метод, само че те са напълно малобройни - приказвам за хората, които в действителност желаят сходно нещо и приканват към война. "

40% от руснаците считат, че може да се стигне до война

В съветските медии обаче това не е тематика табу - таман противоположното., който е чест посетител в разнообразни телевизионни излъчвания, от години философства намерено по тематиката за нахлуване против Украйна. В изявление за печата в края на декември той даже прикани за потребление на военна мощ, в случай че Украйна не се съобрази с съветските претенции, измежду които отвод от участие в НАТО. А преди няколко години Жириновски фантазираше в предаване на държавната телевизия Россия-1 по какъв начин можело да се пусне атомна бомба над постройката на президентството в Киев - по времето, когато Порошенко беше държавен глава. Има и други, които се заиграват с концепцията за война: " Време е още веднъж да освободим Украйна ", написа неотдавна един съветски публицист в Туитър.

Неясно е до каква степен публикувани са сходни настроения. Не всичките 7,5% от руснаците, които на изборите за съветската Дума през септември 2021 гласоподаваха за партията на Жириновски, биха приветствали война против Украйна. Денис Волков познава обаче и други данни, които дават мотив за размисъл. Например: 36% от руснаците считат, че е изцяло допустимо сегашните напрежения до доведат до война сред Русия и Украйна. А 4% от интервюираните дори считат войната за неизбежна, сочат резултати от допитвания на центъра " Левада ", извършени в края на 2021 година.

" Този % е по-висок от нормалния. Тук несъмнено има нарастване ", споделя Волков. " Мнозинството от хората не желаят война, опасяват се от нея, само че съществува чувството, че тя наближава ", прибавя социологът. При това интервюираните считат, че отговорност за сегашната обстановка носи Западът:. А 16% от интервюираните биха декларирали, че отговорността е на Украйна. Едва 4% от интервюираните считат, че Русия подклажда военна заплаха.

Редакцията предлага
Тези отзиви отразяват мейнстрийма в съветските медии - и най-много в държавната телевизия. " Въпросът за Украйна и възможна война доближава до съзнанието на хората посредством телевизионния екран, който за две трети от руснаците е най-важният информативен източник ", споделя Волков.

Темата за Украйна от години се върти непрекъснато по съветската телевизия. Информациите станаха изключително интензивни след успеха на " Оранжевата гражданска война " от 2004, която Кремъл разгласи за държавен прелом, въодушевен от Запада. Дотогава Украйна и украинците бяха към момента считани за стратегически сътрудник и приятелски народ. Войната на Русия против Грузия през 2008, в която Украйна поддържа Тбилиси, докара до нови пукнатини в връзките. Малко по-късно в съветските, само че и в украинските медии се прокрадна концепцията за война. Появиха се и голям брой трудове, които предричаха " провал на плана Украйна ". Но по това време всичко това към момента звучеше като измислица.

В навечерието на анексията на Крим през 2014 тематиката за Украйна присъстваше във всички съветски медии. И също както през 2004, всички опозиционни митинги бяха представяни като опит за прелом. В центъра на вниманието непроменяемо се поставяха репортажи, които внушаваха, че рускоговорящите украинци били застрашени. В реалност тази заплаха беше мощно пресилена - де факто нямаше никакви набези, нито даже закани към рускоговорящото население. За президента Путин обаче това беше задоволителна причина да анексира Крим. Постфактум той разгласи, че е бил заставен да пази руснаците в Украйна.

Оттогава насам информациите за Украйна са измежду централните тематики на съветската вътрешна политика. Мнозина наблюдаващи - както в самата Русия, по този начин и в чужбина - не можеха да си обяснят аргументите за това развиване. Погледнато от днешна позиция, това наподобява на опит да се задържи публичното внимание в режим " стенд бай " - при положение, че потрябва за нов спор.

" Марионетка на Запада и зложелател на Русия "

Основните тези остават непроменени от години: Украйна е слаба, провалена страна, марионетка на Запада и зложелател на Русия, чиито дейности се направляват от украински " нацисти ". В резултат от тези масирани пропагандни акции настъпи отмалялост по тематиката за Украйна, установи Денис Волков. Но настъпи и това: в листата на неприятелските страни Украйна в това време заема второто място, директно след Съединени американски щати.

В настоящата рецесия из съветските медии още веднъж се долавя апелът за отбрана на " руснаците " в Украйна. Става дума за рускоговорящи украинци, живеещи в южната и източната част на страната - и най-много за поданици на двете сепаратистки републики Донецк и Луганск. Стотици хиляди от тях получиха след 2019 година съветско поданство.

В края на декември предходната година президентът Путин за пръв път загатна за " геноцид " в Източна Украйна. А сепаратистите там към този момент оповестиха, че вероятно ще помолят Русия да им окаже военна помощ. Подобно развиване несъмнено би намерило доста плодородна почва в съветските медии.

*****

Вижте и това видео:
Източна Украйна: по какъв начин живеят хората край фронтовата линия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР