Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС

...
Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС
Коментари Харесай

ЕС праща изтребители в Украйна, какво следва

Украйна е поискала и ще получи от страни от Европейски Съюз изтребители, каквито украинските военни летци могат да употребяват.

Това заяви висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното изключително онлайн съвещание на европейските външни министри.

Някои от страните в Европейски Съюз имат такива самолети, означи той и уточни, че тези решения ще се взимат отвън европейската рамка. Изпращаме освен въоръжение на Украйна, добави Борел.

По неговите думи следва на следващия ден финансовите министри на Европейски Съюз да заседават, с цел да преценяват по какъв начин да се извърши днешното политическо решение за обезпечаване на 450 милиона евро военна помощ за Украйна. Той съобщи, че цялостното изключване на Русия от интернационалната разплащателна система SWIFT е доста мъчно, само че мащабът, в който ще се приложи, е доста добре преценен.

Борел означи, че Европейски Съюз продължава работата и на полето на дипломацията. По неговите думи това се вижда от гласуването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за войната в Украйна, където Русия не е била подкрепена от никого. По-рано през днешния ден дипломати означиха, че за първи път от Кореската война се планува Общото събнание на Организация на обединените нации да прегласува резолюция, която не е получила единогласие в Съвета за сигурност.

Върховният представител заяви, че ще посети Молдова и означи потребността от поддръжка за Грузия. По неговите думи би трябвало да се следи дали страните, които аплайват за присъединение към Европейски Съюз, следват европейската външна политика. Опасяваме се, че Русия няма да се спре в Украйна, а ще окаже въздействие в Молдова и Грузия, както и на Западните Балкани, уточни той.

Дезинформацията минава в пропагандна война, трябва да внимаваме за очевидните операции, тъй като Путин се стреми освен да завземе територии, само че и мозъците на хората. Трябва да се борим против това, прикани Борел.

Той дефинира като голяма безнаказаност отправената от Москва опасност с нуклеарно оръжие. По неговите думи това демонстрира какъв е индивидът, който заплашва по този начин. Невъобразимо е да се приказват такива неща, само че бяха казани, добави Борел.

Живеем в историческо време. Често с това определение се злоупотребява, само че през днешния ден часът е подобен, тъй като за първи път след Втората международна война има навлизане от военна мощ в друга суверенна страна в нарушаване на интернационалния ред. А и тъй като европейците реагираха по метод, който изненада мнозина, изключително съветската страна. 

Може би днешната рецесия ще ни помогне да се придвижим напред. Това е съдбоносен час за европейската история, страницата се обръща. Време е да действаме единно и бързо.  Трябва да бъдем подготвени да защитим мира в Европа, прикани Борел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР