Украйна е малко вероятно да поднови сделката за транзит на

...
Украйна е малко вероятно да поднови сделката за транзит на
Коментари Харесай

Киев предупреждава, че няма да преговаря за нов транзит на руски газ

Украйна е малко евентуално да възобнови договорката за пренос на съветски газ през своите тръбопроводи, която разрешава на Газпром да изнася природен газ за Европейския съюз (ЕС), съобщи министърът на енергетиката на Украйна, Герман Галущенко, в изявление за POLITICO.

Той изрази убеждението си, че Европа до 2024 година няма да има потребност от съветски газ и добави, че сегашните облаги от съветски газ се употребяват за поддръжка на нападателната война на Русия против Украйна, вместо да се изплащат репарации.

" Вярвам, че до зимата на 2024 година Европа въобще няма да има потребност от съветски газ ", сподели Галущенко в телефонно изявление. " Ако в този момент облагите от съветски газ заплащат за нападателната война на Русия против Украйна и частната войска на Газпром, единственото нещо, за което те би трябвало да заплащат в бъдеще, ще бъдат репарациите. "

Той добави, че войната значи, че " двустранните договаряния са невъзможни ".

Руският тръбопроводен газ не е обект на наказания, само че Европейската комисия има проекти да приключи зависимостта на блока от изкопаемите горива на Москва до 2027 година

Въпреки бомбите, ракетите и безпилотните самолети, които сеят безпорядък върху украинската енергийна инфраструктура, мрежата от тръбопроводи продължава да изпомпва газ към Европейски Съюз - където той се озовава основно в Австрия, Словакия, Италия и Унгария.

Има обаче възходящи рецензии, че страните от Европейски Съюз, които към момента употребяват съветски газ, не се движат задоволително бързо, с цел да диверсифицират.

Вносът на съветски газ в Австрия се върна на равнищата отпреди войната. Унгария получава към 4,5 милиарда кубически метра годишно. През април нейното държавно управление подписа договорка с Газпром за обезпечаване на спомагателни размери.

Сделката за пренос на газ от 2019 година изтича към края на 2024 година и разрешава на Газпром да транспортира над 40 милиона кубични метра газ годишно през Украйна, като Киев получава към 7 милиарда $ годишно от такси за пренос.

Шефът на Газпром, Алексей Милер, предизвести предходната седмица, че компанията ще спре износа, в случай че Украйна не откаже напъните си да конфискува съветски държавни активи, с цел да приложи премия от 5 милиарда $ за енергийната инфраструктура, която Москва е експроприирала нелегално след анексирането на Крим през 2014 година Транзитните такси също са предмет на спор сред Газпром и украинската компания Нафтогаз.

Анализ от Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет демонстрира, че прекъсването на украинския пренос може да понижи доставките на газ от Газпром до страните от Европейски Съюз с 45 до 73 %, което може да докара до дефицит на газ през 2025 година За да се компенсира този дефицит, Европейски Съюз ще би трябвало да разчита на спомагателни размери полутечен природен газ от Съединени американски щати и Катар.

Украйна има дълготрайна цел да усили личното си произвеждане на газ, с цел да отговори на търсенето на Европейски Съюз и да понижи зависимостта от съветски газ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР