Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с

...
Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с
Коментари Харесай

Украйна готова на ограничения върху търговията си с ЕС, за да е спокойна Полша

Украйна е подготвена да одобри ограничавания върху търговията си с Европейския съюз, с цел да успокои яростния политически спор с Полша. Това съобщи украинският министър на търговията Тарас Качка пред " Файненшъл таймс ".

Страната обаче упорства блокът да забрани вноса на съветско зърно.

Качка уточни, че Киев поддържа нови ограничавания върху вноса на украински селскостопански артикули, при изискване че Европейски Съюз би трябвало да забрани износа на съветски селскостопански артикули, който към момента доближава до блока през Беларус и балтийските страни.

" Може би за временен интервал този тип ръководен метод към комерсиалните потоци сред Украйна и Европейски Съюз е нещо, от което всички имаме потребност ", означи той, само че добави: ", не Украйна основава проблеми на полските фермери, а Русия ".

След началото на войната в Украйна през 2022 година върху украинския импорт. Пазарите на Полша и на други съседски страни обаче скоро се пренаситиха и фермерите излязоха на митинги и против нелоялната конкуренция.

При предходното държавно управление на украинския импорт в нарушаване на комерсиалните правила на Европейски Съюз, а продължаващите митинги през последните седмици принудиха премиера Доналд Туск да изиска изключения от Брюксел и да продължи с рестриктивните мерки.

" Трябва да намерим решение, което дейно да отбрани полския и европейския пазар от неравностойна конкуренция ", уточни той в понеделник по време на посещаване в Литва. Туск се съгласи с украинския министър за нуждата от възбрана на вноса на селскостопански артикули от Русия и Беларус - мярка, която ще бъде подкрепена и от Литва.
 Полша обмисля по-широка възбрана на вноса на украински храни
Полша обмисля по-широка възбрана на вноса на украински храни

Полският министър председател чака решение на казуса на общоевропейско равнище, само че е подготвен на едностранни дейности

Според полския министър председател рестриктивните мерки на равнище целия Европейски Съюз ще бъдат по-ефективни. Коментарът му пристигна, откакто Латвия неотдавна наложи възбрана за импорт на съветски артикули в цялата страна. Забрана в целия Европейски Съюз обаче би била сложна за реализиране, защото няколко страни членки се опълчват на сходен ход заради опасения, че това ще дестабилизира международните пазари и ще утежни икономическите и обществените рецесии в разрастващите се страни.

Руският експорт на зърно за Европейски Съюз се е нараснал с над 50% до 1,5 милиона тона сред 2022 година и 2023 година

Качка упрекна Москва, че подклажда полските митинги - обвиняване, отправено и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

Качка твърди, че Москва " несъмнено " стои зад нападението предишния месец, когато

Руснаците " са забъркани в случаи на вандализъм или бойкот, които могат да се третират като враждебни към Украйна като цяло ", уточни той.

Качка акцентира, че Киев поддържа новите ограничения, препоръчани от Брюксел, за налагане на ограничавания върху вноса на яйца, птиче месо и захар от юни и за разрешаване на обособени страни да затворят пазарите си за украинско зърно, с изключение на за директно преминаващи товари към други страни.

Той призна, че производството на захар в Украйна е повишено от 7 000 на 500 000 тона сред 2022 година и предходната година.
 Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна
Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Протестиращи фермери разсипаха украинско зърно на полска територия

Освен това неотдавна Киев се съгласи да пренасочи износа на царевица към Италия и Испания през Черно море, а не по суша през прилежащите страни, с цел да понижи напрежението.

" Доброволно спряхме износа на царевица за всичките пет прилежащи страни членки. Въпреки това износът ни още веднъж е рекорден — 15 милиона тона царевица през календарната 2023 година Така че имаме огромно търсене в други страни. Украйна запълни празнините в производството на Европейски Съюз ", означи министърът.

Отделно, в понеделник министър председателят на Украйна Денис Шмигал назова блокадата на полската граница " безсмислена ".

" Абсурдът на тази обстановка е, че Полша губи повече, в сравнение с Украйна ", акцентира той.

Очаква се украински и полски публични лица да се срещнат още веднъж идващия понеделник, с цел да намерят решение на разногласието си до края на месеца.
 Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите
Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите

За най-чувствителните артикули е очакван по този начин нареченият механизъм за незабавно прекъсване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР