Украйна чества Деня на независимостта си. На днешната дата през

...
Украйна чества Деня на независимостта си. На днешната дата през
Коментари Харесай

Украйна чества националния си празник - Деня на независимостта

Украйна празнува Деня на независимостта си. На днешната дата през 1991 година Върховната рада на тогавашната Украинска руска социалистическа република приема Декларация за независимостта - по този начин Украйна възвръща своя суверенитет, откъсвайки се от Съветския съюз.

„ Днес честваме 32 години от нашата самостоятелност – независимостта на Украйна. Празникът на свободните хора. Празникът на мощните хора. Празник на достойните. Празник на равните. Украинци и украинки. Всички в нашата страна. Това е полезност за всеки от нас и ние се борим за нея. И всеки е значим в тази битка, тъй като тази битка е за това, което е значимо за всички. Това е самостоятелна Украйна. " - сподели в свое послание президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В навечерието на празника Зеленски се срещна с американски сенатори - демократите Елизабет Уорън и Ричард Блументал, както и с републиканеца Линдзи Греъм. Той ги осведоми за обстановката на фронта и стратегическите цели на Киев, съобщи Българска национална телевизия.

Вчера украинците честваха деня на своя народен байрак.

Неговите цветове – синьо и жълто, са употребявани като държавен знак обратно във вековете и има разнообразни разновидности за тълукавнето им. Днес е признато, че синята изобразява синьото небе, а жълтата – пшеничните полета на плодородната украинска земя. Но и доста повече от това.

" Днес жълтото и синьото значат храброст, необузданост и битка за независимост и демократични полезности - битката за отбрана на бъдещето на целия свят от злото. И също – нашата победа. Трудна, само че обща победа. " - се споделя в обръщение на украинското посолство.

Запорожките казаци са употребявали тези цветове сред XV и XVIII в. – на флаговете им са изобразявани жълти кръстове, звезди и оръжия на наследник декор.

По време на вълната от европейски революции през 1848 година, постоянно наричана " Пролетта на народите ", украинците в Западна Украйна, които са част от украинското национално възобновление през XIX в., употребяват комбинацията от синьо и жълто като собствен сплотяващ знак, припомня БГНЕС.

След болшевишката гражданска война от 1917 година Украинската национална република, която съществува като самостоятелна страна от 1917 до 1921 година, още веднъж приема синьо-жълтото знаме. Това е първият случай, когато флагът се появява обществено на държавно равнище.

Следващият сходен случай е 24 август 1991, когато след несполучливия пуч в Москва група украински депутати внасят огромно синьо-жълто знаме в заседателната зала на Върховната рада - украинския парламент.

Изборът на синьо-жълто знаме след оповестяването на независимостта наподобява явен, само че не минава без битка. След приемането на Декларацията за самостоятелност на 24 август 1991 година изтича цялостен месец, преди депутатите в украинския парламент да реализират единодушие по отношение на знамето.

След две несполучливи гласувания тогавашният ръководител на Народното събрание Леонид Кравчук (първият президент на Украйна) заплашва да подаде оставка, в случай че депутатите не гласоподават за оповестяването на синьо-жълтото знаме за народен байрак на Украйна. През целия месец аленото знаме на Украинската ССР остава над Върховната рада.

Твърдата позиция на президента дава резултат и националното синьо-жълто знаме е издигнато над купола на Народното събрание, дружно със знамето на Украинската ССР. Двете флагове едно до друго провокират отвращение. Кравчук подрежда руското знаме да бъде свалено и на 4 септември 1991 година над Върховната рада за първи път се развява независимо знамето на самостоятелната украинска страна, където е и до момента.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР